De leukste steden voor je stedentrip

Berlijn

Foto: Spreng Ben/cc by-nc-nd

Berlijn is helemaal hip. Sterker nog: de Duitse hoofdstad is de laatste jaren zo populair, dat de bewoners klagen over de hordes toeristen. Maar laat dit je niet weerhouden: de stad is gewoon te leuk, te spannend en te hip om over te slaan.

Alleen al de geschiedenis van Berlijn is imposant. De tweede wereldoorlog en de Berlijnse muur hebben nog altijd veel impact op de stad. Niet altijd even zichtbaar, maar wel als je een beetje zoekt en iets weet over de historie van de stad.

Op het gebied van kunst en cultuur heeft de stad een enorme naam hoog te houden. De musea zijn voornamelijk geconcentreerd op 2 plekken: het Museumsinsel met het Pergamonmuseum en Bode Museum en het Kulturforum met de Neue Nationalgalerie en de Gemäldegalerie. Maar ook op andere plekken vind je musea die absoluut de moeite waard zijn, zoals het Jüdisches Museum.

Einkaufsmeilen

De “Einkaufsmeilen” Kurfürstendamm en Friedrichstraße maken Berlijn tot een geweldige winkelbestemming. Ketenwinkels en designerboetieks proberen je zij aan zij te verleiden. Warenhuis KaDeWe is ongetwijfeld het vlaggenschip van de Berlijnse winkelvloot. Wat verder uit het centrum komt er ruimte voor hippe boetiekjes, snuisterijen en de erg leuke en gezellige Flohmarkten.

Zorg dat je overdag niet al te vermoeid raakt, want als het donker wordt lijkt Berlijn pas echt te gaan bruisen. Nachtvlinders leven zich in de talrijke en trendsettende clubs uit op techno en andere stromingen. Soms tot diep in de ochtend, want sluitingstijden kent men niet. Het aanbod aan livemuziek is ook erg groot. Houd je het liever iets rustiger? Iedere wijk heeft z’n straten waar de café’s, cocktailbars en terrasjes tegen elkaar aanschurken.

Berlijn is een sympathieke, tolerante stad, waar voor iedereen ruimte is. Een stad met een kosmopolitische uitstraling maar vaak een dorps gevoel. Vol verandering en vernieuwing, maar met respect voor het verleden. Ga het zelf beleven!