De leukste steden voor je stedentrip

Mitte

Mitte

Mitte is het historische hart van Berlijn. Hier vind je dan ook de meeste bezienswaardigheden en de meeste hotels.
 

Mitte kan grofweg worden ingedeeld in drie gedeelten: het historische hart van de stad, het gebied rond de Alexanderplatz en ten noorden hiervan het Scheunenviertel, de oude Joodse wijk.

Historisch Mitte

Het oude stadshart staat vol bezienswaardigheden, je zult waarschijnlijk een groot gedeelte van je tijd hier doorbrengen. Twee verkeersaders doorkruisen de wijk: de elegante winkelstraat Friedrichstraße en de statige boulevard Unter den Linden. De Friedrichstraße kent één van de bekendste symbolen uit de Koude Oorlog: grensovergang Checkpoint Charlie. Unter den Linden loopt van de Brandenburger Tor tot het Museumsinsel, waar een aantal musea van wereldklasse zijn samengebracht. Het mooiste plein van Berlijn vind je ook in Mitte: de Gendarmenmarkt.

Alexanderplatz

De omgeving van het Alexanderplatz heeft een dominante positie in de stad. De wijk beheerst de skyline van Berlijn: de Fernsehturm is in een groot gedeelte van de stad te zien en ook het Park Inn Hotel, gevestigd in een DDR-kolos, laat zich niet onbetuigd. Hiernaast is het plein één van de belangrijkste overstappunten in het openbaar vervoer. De socialistische jaren-60 architectuur geeft een troosteloze aanblik, maar hoort onmiskenbaar bij Berlijn. Het Nikolaiviertel, aan de oever van de Spree, heeft een heel andere aanblik. Het is het oudst bewoonde gebied van Berlijn, maar laat het knusse karakter je niet voor de gek houden: de huidige gebouwen stammen uit de jaren 80.

Scheunenviertel

Verwaarloosd en vervallen na de tweede wereldoorlog, maar na de hereniging weer helemaal hip geworden: het Scheunenviertel. Dit gedeelte van Mitte ligt op de noordoever van de Spree en was vroeger het hart van de Joodse gemeenschap. De Neue Synagoge aan de Oranienburger Straße is hiervan nog een stille getuige.
De Hackesche Markt met veel café’s, restaurants en winkels is één van de belangrijkste en leukste plekjes in dit gedeelte van Mitte. De naastgelegen Hackeschen Höfe zijn een attractie op zich.

Klik hier voor een overzicht van hotels in Mitte.

 
Praktisch U-/S-Bahn: Stadtmitte (U2, U6), Friedrichstraße (U6, S1, S2, S5, S7, S9, S25, S75), Alexanderplatz (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75)