De leukste steden voor je stedentrip

Tiergarten

Tiergarten

Het hart van de Duitse democratie klopt in Tiergarten. De wijk is ook een belangrijke spil in de ontspanning van de inwoners van Berlijn.
 
De wijk ontleent zijn naam aan het het park Großer Tiergarten, dat Berlijn van een paar groene longen voorziet. Het langgerekte park is voor veel Berlijners de plek om bij te komen van de stadse hectiek.

Politiek Tiergarten

In Spreebogen, noordelijk van het park en gelegen in een bocht van de rivier Spree, zijn diverse regeringsgebouwen gevestigd. Naast de Reichstag (in Mitte gelegen) kom je het Paul-Löbe-Haus tegen, het parlementsgebouw waarin de kantoren van de parlementsleden zijn ondergebracht. Westelijk hiervan is het Bundeskanzlerambt, dat de kantoren van de bondskanselier en zijn staf huisvest. Ten zuiden van het park hebben veel ambassades een plekje gevonden alsook het Bundespräsidialamt, de kantoren van de bondspresident.

Cultureel Tiergarten

Op cultureel gebied is Tiergarten één van de belangrijkste wijken van de stad. Aan de zuidkant van het park is het Kulturforum gevestigd, waar je een aantal belangrijke musea en andere culturele instellingen vindt. De Gemäldegalerie is het Louvre van Berlijn, met werken van veel oude meesters. De Neue Nationalgalerie biedt kunst uit de 20e eeuw. Ook te bewonderen: het Kupferstichkabinett (imponerende collectie grafische werken) en het Kunstgewerbemuseum (toegepaste kunst). Muziekliefhebbers halen hun hart op in de Berliner Philharmonie of de Kammermusiksaal. De Staatsbibliothek zu Berlin en de Kunstbibliothek bieden een schat aan kennis.
De Potsdamer Platz kent een aantal bezienswaardigheden, veel vertier en opzienbarende architectuur. Door sommigen wordt het plein wel gezien als het nieuwe centrum van Berlijn.

 
Dat niet iedere Duitser het eens was met het nationaalsocialistische bewind in de jaren 30 en 40, bewijst de Gedenkstätte Deutscher Wiederstand aan de Stauffenbergstraße. Dit museum en deze gedenkplaats zijn gewijd aan de Duitse burgers en militairen die tegen de nazi’s in opstand kwamen. Er is veel aandacht voor Graaf Von Stauffenberg en zijn mislukte aanslag op Hitler.

 
Klik hier voor een overzicht van hotels in Tiergarten.
 
Praktisch U-/S-Bahn: Hauptbahnhof (U55, S5, S7, S9, S75)