De leukste steden voor je stedentrip

Berliner Dom

Berliner Dom

De pompeuze neobarokke Berliner Dom is één van de blikvangers op het Museumsinsel, zowel van buiten als van binnen.

De huidige Berliner Dom is niet de eerste kerk die op deze plek is gebouwd. Vanaf 1450 gingen drie kerken de dom voor. De tegenwoordige dom is ruim een eeuw oud, de kerk werd in 1905 ingewijd. Een gedeelte van het indrukwekkende interieur is afkomstig uit de voorgaande kerken. De dom werd qua symboliek beschouwd als de protestantse tegenhanger van de Sint Pieter in het Vaticaan.

Restauratie

De dom kwam zwaar beschadigd uit de tweede wereldoorlog. Pas in 1973 werd begonnen met de restauratie, waarbij werd gekozen om de Berliner Dom in vereenvoudige vorm weer op te bouwen. De restauratie werd afgerond in 1993. Een opvallend detail is dat de regering van de DDR, die altijd op gespannen voet stond met de kerken en die atheïsme propageerde, restauratie toejuichde. Het was voor de Oost-Duitser een manier om aan westerse valuta te komen.

Hoogtepunten

Tot de hoogtepunten van de Berliner Dom behoren de sarcofagen van Friedrich I van Pruisen en zijn vrouw Sophie Charlotte en de crypte van de aristocratische familie Hohenzollern. Beklim ook de 267 treden naar de koepel: de galerij geeft prachtige panorama’s van Berlijn. Op mooie dagen nodigt de Lustgarten voor de dom uit tot zonnebaden.

In de omgeving van Berliner Dom :

Berliner Dom: praktische informatie

Adres: Am Lustgarten
 
Openingstijden: ma-za 9-20 u, zo 12-20 u (okt tm mrt alle dagen tot 19 u)
 
Toegang: €7
 
U-/S-bahn: Hackescher Markt (S5, S7, S9, S75), Alexanderplatz (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75), Friedrichstraße (U6, S1, S2, S5, S7, S9, S25, S75)
 
Website: berlinerdom.de