De leukste steden voor je stedentrip

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Eens het symbool voor het verscheurde Berlijn, nu het beeld van het herenigd Duitsland: de Brandenburger Tor.

De Brandenburger Tor is de enig overgebleven stadspoort van Berlijn. De huidige poort stamt uit 1795, en is gebouwd ter herinnering aan de bezetting van de Republiek der Verenigde Nederlanden door het Pruisische leger in 1787. Architect Carl Gotthard Langhans liet zich bij het ontwerp van de poort inspireren door de Akropolis.

Het beeld op de Brandenburger Tor is de Quadriga: een Griekse strijdwagen, voortgetrokken door vier paarden. In 1806 werd de Quadriga als overwinningsbuit door Napoleon meegenomen naar Parijs. In 1814 keerde het beeld weer terug naar Berlijn.

Bij veel historische gebeurtenissen was de Brandenburger Tor het middelpunt. Het was vaak het decor bij manifestaties tijdens het Derde Rijk, hier wapperde de Russische vlag na de verovering van Berlijn in 1945 en hier sprak Ronald Reagan in 1987 historische woorden tot secretaris-generaal Gorbatsjov (“Mr. Gorbatsjov, tear down this wall”). En toen de muur uiteindelijk in 1989 viel, reden Trabantjes toeterend door de poort.

Tijdens de Koude Oorlog liep de Berlijnse muur pal langs de Brandenburger Tor. De poort lag nog net in het oosten, maar was duidelijk zichtbaar vanuit het westen. De loop van de muur is nog altijd duidelijk zichtbaar.

In de noordvleugel is het Raum der Stille gevestigd: een stilteruimte waar mensen kunnen stilstaan bij de duistere maar ook hoopvolle geschiedenis van deze plek. In de zuidvleugel vind je een vestiging van Berlin Tourist Info.

In de omgeving van Brandenburger Tor :

Brandenburger Tor: praktische informatie

Adres: Pariser Platz
 
Openingstijden: doorlopend te bezichtigen
 
Toegang: gratis
 
U-/S-bahn Brandenburger Tor (U55, S1, S2, S25)
 
Website: