De leukste steden voor je stedentrip

East Side Gallery

East Side Gallery

Er is maar weinig van de grauwe Berlijnse muur bewaard. In de East Side Gallery hebben kunstenaars een laatste stuk van de muur gebruikt om hun statements uit te dragen.

De East Side Gallery strekt zich uit over een 1300 meter lang gedeelte van de Berlijnse muur, één van de drie laatst overgebleven stukken. Het is de langste en oudste openluchtgalerie ter wereld, en loopt parallel aan de rivier de Spree, tussen het Ostbahnhof en de schilderachtige Oberbaumbrücke.

De ‘collectie’ van de East Side Gallery bestaat uit 105 kunstwerken van kunstenaars uit 21 verschillende landen, geschilderd in 1990. Veel kunstwerken stralen de thema’s uit van die tijd: verandering, hoop en optimisme. Het bekendste kunstwerk is “Mein Gott hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben” (ook wel “Der Brüderkuss”) van Dmitri Wrubel, waarop een innig kussende Erich Honecker en Leonid Brezjnev staan afgebeeld.

Veelvuldig bezoek, erosie en souvenirjagers hebben de muur in de loop van de tijd flink beschadigd. Sinds de restauratie in 2009 zien veel kunstwerken er echter beter uit dan ooit.

In de omgeving van East Side Gallery :

East Side Gallery: praktische informatie

Adres: Mühlenstraße
 
Openingstijden: doorlopend te bezichtigen
 
Toegang: gratis
 
U-/S-bahn Warschauer Straße (U1, S3, S5, S7, S9, S75)
 
Website: eastsidegallery-berlin.de