De leukste steden voor je stedentrip

Fernsehturm

Fernsehturm

De Fernsehturm domineert de aanblik van vrijwel geheel Berlijn. En de panorama’s van de top zijn op heldere dagen onbetaalbaar.

De ‘Telespargel’ (tv-asperge), zoals de Fernsehturm vaak spottend door Berlijners wordt genoemd, torent 368 meter hoog uit boven de stad. De toren werd opgeleverd in 1969 en is een typerend product van de DDR. De toren moest de kracht en technologische vooruitgang van het socialistische oosten uitstralen. Toen bleek dat de zon als een gigantisch kruis op de stalen bol van de toren werd gereflecteerd, werd hier vaak openlijk over gelachen. De DDR ontmoedigde het christelijk geloof en dit fenomeen werd daarom bekend als “de wraak van de paus”.

De Fernsehturm wordt jaarlijks door een miljoen bezoekers aangedaan. De liften brengen je in 40 seconden naar het op 203 meter hoogte gelegen uitzichtplatform. Op heldere dagen kun je hier tot 40 kilometer ver kijken en dus heel Berlijn overzien.

Tele-café

Een verdieping hoger is het Tele-café gevestigd. Het restaurant draait in een half uur om zijn as, en zo kun je al etend uitkijken over de hele stad. Heb je alleen dorst? Er is ook een bar waar je even kunt neerstrijken. Het mag duidelijk zijn dat de grote hoogte zich vertaalt in de prijzen.

Tip: de liften zijn redelijk klein en hierdoor ontstaat vaak een lange wachtrij. Wil je niet wachten? Koop dan een VIP-ticket via de webshop van de Fernsehturm, of kom ‘s morgens vroeg of wat later op de avond.

In de omgeving van Fernsehturm :

Fernsehturm: praktische informatie

Adres: Panoramastraße
 
Openingstijden: ma-zo 9-24 u (nov tm feb 10-24 u)
 
Toegang: €11
 
U-/S-bahn Alexanderplatz (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75)
 
Website: tv-turm.de