De leukste steden voor je stedentrip

Gedächtniskirche

Gedächtniskirche

Het was eens een prachtige kerk, maar nu is de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche een herinnering aan de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog.

De Gedächtniskirche is één van de bekendste symbolen van Berlijn. Ook nu nog stemt de aanblik van de beschadigde klokkentoren -tussen het commerciële geweld van de omgeving- tot nadenken.

Bombardement

De kerk werd in 1895 ingewijd. Keizer Wilhelm II droeg de kerk op aan zijn grootvader. Een zwaar bombardement in 1943 beschadigde de kerk zo ernstig, dat de gehele kerk zou worden afgebroken. Protesten leidden uiteindelijk tot het compromis dat er een nieuwe kerk naast de ruïne van de kerktoren zou worden gebouwd. De toren bleef dus behouden als oorlogsmonument.

Hohle Zahn

In de oude kerktoren, door de bevolking van Berlijn vaak “der hohle Zahn” (de holle kies) genoemd, zijn diverse objecten uit de oude kerk te zien. Op 16 tafels wordt de geschiedenis van de kerk verteld. Bijzonder is het ‘Nagelkreuz von Coventry’. Dit kruis is gemaakt van spijkers uit het dak van de kathedraal van Coventry. Deze kerk werd verwoest door een Duits bombardement in 1940. Dergelijke kruizen zijn ook te vinden in Dresden en Hirosjima.

In 1961 werd de nieuwe Gedächtniskirche, ontworpen door Egon Eiermann, gebouwd. Het is een achthoekige hal met gebrandschilderde ramen van donkerblauw glas. Een verguld Jezusbeeld zweeft boven het altaar. De nieuwe klokkentoren staat los van de kerk.

Momenteel wordt de oude kerktoren ingrijpend gerestaureerd. De restauratie, die voor een groot gedeelte wordt betaald uit schenkingen, duurt tot 2013. De toren blijft wel geopend voor het publiek.

In de omgeving van Gedächtniskirche :

Gedächtniskirche: praktische informatie

Adres: Breidscheidplatz
 
Openingstijden: ma-zo 9-19 u
 
Toegang: gratis
 
U-/S-bahn Kurfürstendamm (U1, U9), Zoologischer Garten (U2, U9, S5, S7, S9, S75)
 
Website: gedaechtniskirche-berlin.de