Eén van de plekken waar de duistere geschiedenis van Duitsland tastbaar wordt is het Holocaustmonument. Het is een imponerende, tot nadenken stemmende plek die absoluut bij je bezoek aan Berlijn hoort.
In 2005 werd het Denkmal für die Ermordeten Juden Europas geopend, na een lange voorbereiding die al kort na de val van de muur begon. Sindsdien hebben al miljoenen mensen het monument bezocht.
Het Holocaustmonument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenmann en bestaat uit 2.711 betonnen pilaren. De pilaren zijn 20 centimeter tot 4,5 meter hoog en staan met een tussenruimte van 95 centimeter opgesteld op een golvend veld van 19.000 vierkante meter, het ‘Stelenfeld’. Je kunt helemaal vrij dwalen tussen de pilaren, om het monument goed op je in te laten werken.
Symboliek
Over de symboliek van het monument is enige onduidelijkheid. Het werk moet een geordend systeem voorstellen dat elk contact met de menselijkheid is kwijtgeraakt, en je een onbehagelijk en verward gevoel geven. Later stelde de architect dat hij geen symboliek heeft gebruikt, omdat elke manier om de enorme schaal en gruwelijkheid van de holocaust te laten zien tekort schiet.
Informatiecentrum
Onder het Stelenfeld bevind zich een informatiecentrum. Hier word de abstracte vorm van het monument gecombineerd met feiten en informatie over de slachtoffers van de holocaust. Ook worden de namen en geboorte- en sterfdatum van alle bekende slachtoffers geprojecteerd op vier muren, terwijl een stem een korte biografie voorleest.
In de omgeving van Holocaustmonument :
Holocaustmonument: praktische informatie
Adres: Cora-Berliner-Straße
Openingstijden: Stelenfeld: continu te bezichtigen. Informatiecentrum: dinsdag tm zondag 10-20 uur (april tm september, toegang tot 19.15 uur), 10-19 uur (oktober tm maart, laatste toegang 18.15 uur), maandag gesloten
Toegang: gratis
U-/S-bahn Brandenburger Tor (U55, S1, S2, S25), Mohrenstraße (U2), Potsdamer Platz (U2, S1, S2, S25)
Website: holocaust-mahnmal.de