Het hart van de Duitse politiek klopt in de Reichstag. En sinds 1999 is het ook een belangrijke toeristische trekpleister.
Sinds 1894 is de Reichstag het Duitse symbool van macht. Het door Paul Wallot ontworpen gebouw gaf onderdak aan het Duitse parlement (Bundestag) en is sindsdien het toneel van veel historische momenten.
Zwaar beschadigd
De Reichstag heeft in de loop van de jaren veel te verduren gehad. In 1933 werd het gebouw zwaar beschadigd door brand. De brand zou zijn gesticht door de Nederlander Marinus van der Lubbe, die hiervoor is geëxecuteerd, maar er zijn ook theorieën dat de brand is aangestoken door nazi’s. In de Tweede Wereldoorlog werd er fel door Duitsers en Russen fel gevochten om het gebouw, waardoor het opnieuw zwaar werd beschadigd.
Tijdens de Koude Oorlog lag de Reichstag (net) in West-Berlijn. Het werd gerestaureerd, maar kreeg geen politieke bestemming meer. Dit veranderde na de Wende. Op 2 december 1990 vond er de eerste vergadering van de Bundestag van het herenigde Duitsland plaats. In 1999 verhuisde de Bundestag van Bonn naar Berlijn, en werd de Reichstag het hart van de Duitse parlementaire democratie.
Koepel
Van 1995 tot 1999 is het gebouw grondig aangepakt onder leiding van architect Norman Foster. Hierbij werd de spectaculaire glazen koepel toegevoegd, wat sindsdien de belangrijkste publiekstrekker is. Bezichtiging van de koepel is absoluut de moeite waard. Door de glazen vloer van de koepel zie je het parlement vergaderen, het uitzichtsplatform levert mooie panorama’s van Berlijn op.
Let op: om de koepel te bezichtigen moet je je minimaal twee werkdagen van tevoren aanmelden. Dit kun je online doen via de site van de Bundestag.
In de omgeving van Reichstag :
Reichstag: praktische informatie
Adres: Platz der Republik
Openingstijden: ma-zo 8-24 u, toegang tot 23 u
Toegang: gratis
U-/S-bahn Brandenburger Tor (U55, S1, S2, S25), Bundestag (U55)
Website: bundestag.de