De leukste steden voor je stedentrip

Schloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg

Ooit gebouwd als een zomerverblijf voor de Hohenzollerns, maar nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn: het prachtige Schloss Charlottenburg.

Het grootste paleis van Berlijn werd gebouwd in opdracht van Sophie Charlotte, de vrouw van Friedrich I van Pruisen. In eerste instantie heette het paleis Lietzenburg, naar de plaats Lietzow waar het paleis was gebouwd. Lang heeft Sophie Charlotte niet van haar zomerverblijf kunnen genieten. In 1705 overleed ze, waarna het paleis ter nagedachtenis aan de eerste bewoonster werd omgedoopt in Schloss Charlottenburg.

De eerste uitbreidingen waren toen al gerealiseerd en onder de diverse vorsten die hier continu of slechts sporadisch verbleven werd Charlottenburg uitgebreid tot een imposant complex in barokke en rococo-stijl, met al even adembenemende tuinen. Zoals zoveel werd ook Schloss Charlottenburg in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd. Er werd gevreesd dat het paleis zou worden afgebroken, maar gelukkig volgde een grondige restauratie. Tegenwoordig is een groot gedeelte van het paleis te bezichtigen.

Altes Schloss en Neuer Flügel

Het Altes Schloss, ook wel Nering-Eosanderbau genoemd, is het oudste gedeelte van het paleis. Hier zie je de luxe woonvertrekken van de vorsten. Kijk ook in het Porzellankabinett, een prachtige zaal vol Japans en Chinees porselein. De Neuer Flügel is vanaf 1740 aangebouwd, en herbergt de persoonlijke vertrekken en collecties van Frederik de Grote. Hier zijn de mooiste ruimtes te vinden, waaronder de Goldene Galerie, een balzaal.

Schlossgarten

De paleistuin van Schloss Charlottenburg, de Schlossgarten, is 55 hectare groot en aangelegd in franse stijl. De tuin is gratis toegankelijk en heerlijk om bij te komen van het bezoek aan het paleis of om te ontsnappen aan de drukte van de stad. In de tuin vind je het Mausoleum, met de tombes van koning Friedrich Wilhelm III, keizer Wilhelm I en hun echtgenotes. Aan de noordoostzijde van de tuin, aan de rivier Spree, staat het Belvedere. Dit deed dienst als zomerhuis, theepaviljoen en uitkijktoren. Tegenwoordig is het een tentoonstellingsruimte waar een grote collectie porselein kan worden bewonderd.

Wil je na je bezoek aan Schloss Charlottenburg even rustig zitten en wat drinken? Aan de voorzijde van het paleis vind je de Kleine Orangerie.

In de omgeving van Schloss Charlottenburg :

Schloss Charlottenburg: praktische informatie

Adres: Spandauer Damm
 
Openingstijden: di-zo 10-18 u (nov tm mrt 10-17 u), ma gesloten
 
Toegang: Alte Schloss: €12, Neuer Flügel: € 6, Mausoleum: € 2, Belvedere, € 3, Schlossgarten: gratis, combinatie (Tageskarte): € 15
 
U-/S-bahn Richard-Wagner Platz (U7), Jungfernheide (U7, S41, S42), Westend (S41, S42, S46)
 
Website: spsg.de