De leukste steden voor je stedentrip

Musea in Berlijn

Musea

Het aanbod aan musea in Berlijn is overweldigend. Het is dan ook handig om van tevoren te bepalen wat je wilt zien.

Hieronder vind je een indruk van wat de belangrijkste musea van Berlijn je te bieden hebben. Voor meer info kun je terecht op de site van Staatliche Museen zu Berlin (duits, engels) en op www.deutsche-museen.de (duits).

Museumsinsel

Veel van de musea in de stad zijn op twee plekken geconcentreerd. Het Museumsinsel in Mitte herbergt een schat aan kunst en voorwerpen uit de oudheid. Het Pergamonmuseum en het Neues Museum richten zich op archeologische vondsten, het Altes Museum, Bode Museum en de Alte Nationalgalerie zijn allen kunstmusea.

Kulturforum

De tweede concentratie musea tref je rond het Kulturforum, westelijk van de Potsdamer Platz. Hier is het alleen maar kunst wat de klok slaat, maar wel met erg uiteenlopende collecties. Schilderkunst uit de 13e tot 18e eeuw in de Gemäldegalerie, toegepaste kunst in het Kunstgewerbemuseum, tekeningen in het Kupferstichkabinett en kunst uit de 20e eeuw in de Neue Nationalgalerie.

Verder zijn er verspreid over de stad nog tal van musea met interessante, intrigerende of gruwelijke thema’s. De uitwassen van de Tweede Wereldoorlog staan centraal in Topographie des Terrors en het Jüdisches Museum. Een beeld van de Koude Oorlog en het leven in de socialistische heilstaat krijg je in het Mauermuseum, het DDR Museum en het Stasimuseum.

Berlijnse museumkaart

Met de museumkaart “SchauLUST-MuseenBERLIN” kun je voor € 19,- op drie opeenvolgende dagen meer dan 70 Berlijnse musea en tentoonstellingen bezoeken, waaronder het Pergamonmuseum, de Gemäldegalerie, het Jüdisches Museum en een groot aantal andere musea. De ‘Museumspass’ is verkrijgbaar in de Berlin Infostores (o.a. in het Hauptbahnhof, de Neues Kranzler Eck (Kurfürstendamm 21) en bij de Brandenburger Tor). Ook kun je de kaart bestellen in de online shop van Berlin Tourismus. De Berlin Welcome Card geeft ook korting tot 50% bij diverse musea.
 

Musea in Berlijn: Gemaldegalerie

Het Louvre van Berlijn, zo wordt de Gemäldegalerie ook wel genoemd. Het museum heeft één van de belangrijkste verzamelingen Europese schilderkunst van de 13e tot de 18e eeuw.

Musea in Berlijn: Stasimuseum

Het Stasimuseum is gevestigd in het voormalig Ministerie van Staatsveiligheid van de DDR. Leer hier over de observatietechnieken van de Stasi en neus rond in het kantoor van Erich Mielke, – …

Musea in Berlijn: Haus am Checkpoint Charlie, Mauermuseum

Hoe was het ook alweer? Hier krijg je een perfect beeld van de Berlijnse Muur, en hoe deze werd omzeild.

Musea in Berlijn: Judisches Museum

De bedoeling van dit museum is om de bezoekers na te laten denken over antisemitisme en jodenvervolging.

Musea in Berlijn: Museumsinsel, Bode Museum

Op een eiland in de rivier de Spree vind je 5 musea dicht bij elkaar.