Het Louvre van Berlijn, zo wordt de Gemäldegalerie ook wel genoemd. Het museum heeft één van de belangrijkste verzamelingen Europese schilderkunst van de 13e tot de 18e eeuw.
In 1797 werd een start gemaakt met het aanleggen van de collectie. Koning Frederik Willem III van Pruisen stelde hiervoor een gedeelte van zijn privéverzameling beschikbaar. Met name in de laatste eeuw heeft de collectie het nodige te verduren gehad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 400 stukken die te groot waren voor de schuilkelders, vernietigd bij bombardementen. Dit verklaart waarom de collectie tot op heden relatief weinig grote stukken kent. Bij de verovering van Berlijn door de Russen werden ettelijke honderden schilderijen geconfisqueerd en nooit teruggegeven.
Kulturforum
De Koude Oorlog zorgde voor een verscheurde collectie: een gedeelte werd tentoongesteld in het Bode Museum op het Museumsinsel in Oost-Berlijn, het andere gedeelte werd ondergebracht in een museum in de westelijke buitenwijk Dahlem. In 1998 werd de collectie weer definitief (en hopelijk voor altijd) samengevoegd in het huidige pand in het Kulturforum.
Vrouw met parelsnoer
De collectie van de Gemäldegalerie omvat zo’n 3.500 stukken, waarvan 1.500 zijn tentoongesteld in zes afdelingen. Er is veel ruimte voor Italiaanse schilderkunst, met meesters als Caravaggio, Raffael en Botticelli. Diverse afdelingen zijn gewijd aan Vlaamse en Hollandse meesters en dit geeft een uitstekend overzicht van werken van de 14e tot de 17e eeuw. Bruegel, Rubens, Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en talloze andere Hollandse meesters ontbreken niet. Eén van de hoogtepunten is ‘Vrouw met parelsnoer’ van Johannes Vermeer. Verder tref je nog collecties van Duitse, Spaanse, Franse en Engelse schilders aan. Wellicht minder bekend, maar zeker niet minder interessant.
De audiotour (in het duits of engels) is bij de toegangsprijs inbegrepen.
In de omgeving van Gemäldegalerie :
Gemäldegalerie: praktische informatie
Adres: Matthäikirchplatz
Openingstijden: di, wo, vr, za, zo: 10 – 18 uur, do 10 – 22 uur, ma gesloten
Toegang: € 8, inclusief audiotour
U-/S-Bahn: Potsdamer Platz (U2, S1, S2, S5)
Website: smb.de