De leukste steden voor je stedentrip

Stasimuseum

Stasimuseum

Het Stasimuseum is gevestigd in het voormalig Ministerie van Staatsveiligheid van de DDR. Leer hier over de observatietechnieken van de Stasi en neus rond in het kantoor van Erich Mielke, de minister van Staatsveiligheid.

De burgers van de DDR werden streng in de gaten gehouden door de Staatssicherheit, kortweg Stasi. Deze Oost-Duitse variant op de KGB beschikte naast 90.000 agenten ook over zo’n 200.000 informanten. De Oost-Duitsers wisten dus nooit of ze vrijuit konden praten, andersdenkenden werden zwaar gestraft.

Het Stasimuseum geeft een beeld hoe de veiligheidsdienst te werk ging. Er zijn verschillende spionagehulpmiddelen te zien, zoals geheime camera’s en vermommingsmaterialen.

Erich Mielke

Eén van de hoogtepunten is het kantoor van de voormalig minister van Staatsveiligheid, Erich Mielke. Nadat het gebouw in januari 1990 was bestormd door Berlijnse burgers, werd de ruimte verzegeld. Daarom ziet het kantoor er nog steeds precies zo uit als tijdens de val van de muur. Saillant detail: op de tv in het kantoor kon Mielke West-Duitse tv-zenders bekijken, zenders die in de rest van de DDR zijn waren te ontvangen.

In de omgeving van Stasimuseum :

Stasimuseum: praktische informatie

Adres: Ruschestraße 103

Openingstijden: ma-vr 11-18 u, za-zo 12-18 u

Toegang: € 5

U-/S-Bahn: Magdalenenstraße, Frankfurter Allee

Website: www.stasimuseum.de