De leukste steden voor je stedentrip

Bus en tram

Bus en tram

Berlijn is het snelst te verkennen met de U-bahn of S-bahn. Maar als je liever boven de grond reist, brengt het uitgestrekte netwerk van bus- en tramlijnen je feilloos op je plaats van bestemming.

Bus

Berlijn kent 150 buslijnen die gezamenlijk zo’n 10.000 haltes aandoen. Je hoeft maximaal 20 minuten op een bus te wachten, maar veel belangrijke lijnen rijden met een hogere frequentie. De bussen rijden vanaf het einde van de nacht tot 00:30 uur.

Voor bezoekers aan Berlijn zijn 2 expressbus-lijnen: X9 en TXL. Beide lijnen verbinden de stad met vliegveld Tegel. TXL doet dit vanaf de Alexanderplatz, X9 vanaf station Zoologischer Garten.

Tegenwoordig is de dubbeldekker ook in Berlijn geen onbekende meer. Voor toeristen een prima manier om zich te verplaatsen: vanaf het bovendek heb je vaak een prima uitzicht op tal van bezienswaardigheden. Met name buslijn 100 is hierom bekend: op de route van station Zoologischer Garten naar de Alexanderplatz zie je onder meer de Berliner Dom, Unter den Linden, de Reichstag, Tiergarten, de Siegessäule en de Gedächtniskirche.

Nachtbus

In een stad met een rijk nachtleven als Berlijn mag natuurlijk de nachtbus niet ontbreken. Ook vervangen de nachtbussen doordeweeks de U- en S-bahn, waar na middernacht niet meer op wordt gereden. Momenteel zijn er 37 nachtbuslijnen die alle hoeken van de stad aandoen. De maximale wachttijd op een nachtbus is 30 minuten. Meer informatie over de nachtbus vind je op de site van de BVG.

Tram

Hoewel Berlijn een uitgestrekt tramnetwerk bezit, beperkt dit zich tot de oostkant van de stad. De oorzaak hiervan ligt in de tweedeling van de stad tijdens de koude oorlog. In West-Berlijn waren aan het eind van de jaren 60 alle tramlijnen vervangen door bussen, terwijl in Oost-Berlijn de trams bleven rijden.

Op dit moment wordt de stad bediend door 22 tramlijnen die overdag rijden en 5 nachtlijnen. De ‘Straßenbahn’ is populair vanwege de grote punctualiteit en toegankelijkheid.

Meer info over de tram vind je op de site van de BVG.