De leukste steden voor je stedentrip

Vervoersbewijzen

Vervoersbewijzen

Het openbaar vervoer in Berlijn is uitstekend geregeld en ook redelijk goedkoop. Er zijn tal van vervoersbewijzen die je ontdekkingstocht door de stad vergemakkelijken.

De stad en omgeving is opgedeeld in drie zones, A tot en met C. Zone A omvat het centrum van Berlijn en is omsloten door de ring van de S-Bahn (S41 en S42). Zone B bevat de buitenwijken en vliegveld Tegel. Wil je naar Potsdam of Sachsenhausen, of reis je via vliegveld Schönefeld? Dan heb je een vervoersbewijs nodig dat ook in zone C geldig is.

Het vervoersbedrijf van Berlijn, BVG, kent een heel assortiment aan vervoersbewijzen. Van een Einzelfahrschein tot Jahreskarten. We beperken ons hier tot de vervoersbewijzen die voor toeristen het meest logisch zijn.

Dagkaart en weekkaart

Met een Tageskarte reis je een dag lang met al het openbaar vervoer zonder beperkingen door Berlijn. De prijs is afhankelijk van het aantal zones. Voor zones AB betaal je € 6,30, een ticket voor zones ABC kost €6,80. Hetzelfde is mogelijk met een Wochenkarte. Voor €27,20 reis je op 7 opeenvolgende dagen door zones AB. Wil je ook naar zone C, dan betaal je €6,30 meer.

Berlin CityTourCard

Deze kaart geeft recht op vrij reizen met het openbaar vervoer gedurende 48 uur, 72 uur of 5 dagen. De kaart is alleen te krijgen voor zones AB, en geeft 15% tot 50% korting bij 48 bezienswaardigheden. Je hebt een Berlin CityTourCard voor €16,90 (48 uur), €22,90 (72 uur) of €29,90 (5 dagen).

Berlin WelcomeCard

De Berlin WelcomeCard is gelijk aan de CityTourCard, maar geeft meer korting en kan worden uitgebreid met zone C. Voor een WelcomeCard betaal je €17,90 (48 uur, incl. zone C + €2), €23,90 (72 uur, incl. zone C + €2) of €30,90 (5 dagen, incl. zone C + €5). Je hebt recht op 25% tot 50% korting bij 200 bezienswaardigheden en restaurants. Ook krijg je een stadsplattegrond en een handige gids met tips van insiders. Heb je een WelcomeCard van 72 uur of 5 dagen? Dan is de toegang bij alle musea op het Museumsinsel gratis.

Waar kaartjes kopen

Alle kaartjes zijn te koop bij loketten op de grotere stations, bij de automaten op alle stations, in de BVG-bussen (behalve de CityTourCard van 5 dagen en de WelcomeCard van 72 uur en 5 dagen). De WelcomeCard is ook te koop op vliegvelden, bij veel hotels en bij de vestigingen van Berlin Tourist Info. Tenslotte kun je ook online terecht in de webshop van BVG.

Belangrijk: vergeet niet je kaart te valideren in één van de rode automaten op het station (of in een bus of tram)! Je riskeert anders een boete van €40. Als een kaart 48 of 72 uur geldig is, gaat de geldigheidsduur in op het moment dat je de kaart valideert.