De leukste steden voor je stedentrip

Veiligheid

Veiligheid

Je kunt met een gerust hart naar Berlijn afreizen: als je een beetje oplet is de kans dat je iets overkomt erg klein.

Berlijn is in vergelijking tot andere grote Europese steden een veilige stad: volgens de statistieken dalen de criminaliteitscijfers elk jaar. Toch bestaat ook hier kleine criminaliteit. Wees dus alert op zakkenrollers op toeristische plaatsen en in het openbaar vervoer. Laat je waardevolle bezittingen niet rondslingeren maar berg het goed op, bij voorkeur op je lichaam.

Er zijn niet direct onveiligere wijken van Berlijn aan te wijzen. Buitenwijken als Marzahn, Neukölln en Köpenick hebben toeristen niets te bieden, kennen een hoge werkloosheid en kun je misschien beter vermijden. Moet je hier toch zijn: de wijken staan niet zonder meer als onveilig te boek en misschien is de kans dat je portemonnee wordt gerold in Mitte wel veel groter. Veiligheid is in Berlijn vaak een kwestie van gevoel. Voel je je ergens niet op je gemak, ga dan weg. Ontwijk in ieder geval parken en stille straten na zonsondergang.

Op Walpurgisnacht, de avond en nacht van 30 april op 1 mei, komen geregeld relletjes voor in de stad. Vermijd de omgeving van de Oranienstraße in Kreuzberg en het Mauerpark in Prenzlauer Berg. Ook op andere plekken kan een relletje ontstaan, bijvoorbeeld in Friedrichshain, blijf dus goed opletten.

Op warmere dagen komen de Hütchenspieler tevoorschijn, en proberen je te verleiden tot een spelletje. Het betreft hier de Berlijnse versie van Balletje Balletje, met een winstkans van 0%. Niet aan meedoen dus!