De leukste steden voor je stedentrip

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm

Hoewel de ster van de Kurfürstendamm de laatste jaren wat minder straalt door concurrentie uit de rest van de stad, is het nog altijd shopbestemming nummer één in Berlijn.

In ieder geval is de Kurfürstendamm, kortweg Ku’damm, nog wel de bekendste boulevard van de stad. Die reputatie is zorgvuldig opgebouwd vanaf de bruisende jaren 20 van de vorige eeuw, en verder versterkt tijdens de koude oorlog. In die tijd was het het ultieme uithangbord van het kapitalisme, midden in de socialistische DDR. De afgelopen decennia is echter de concurrentie van Mitte, de Potsdamer Platz en andere stadswijken toegenomen, waardoor je als toerist niet meer vrijwel automatisch op de Ku’damm belandt. Maar je kunt er nog altijd meer dan uitstekend winkelen!

In westelijke richting rijgen vanaf de Breitscheidplatz (met de Gedächtniskirche) tot de Adenauerplatz de filialen, boetieks, restaurants, hotels en theaters zich aaneen. Vrijwel alle bekende modeketens en designers zijn vertegenwoordigd. In oostelijke richting gaat de Kurfürstendamm over in de Tauentzienstraße, met nog meer grote merken. Kers op de taart is hier het beroemde warenhuis KaDeWe, een absolute aanrader. In winkelcentrum Europa-Center, ook aan de Tauentzienstraße, vind je nog eens 58 winkels en 15 restaurants.

Zijstraten

De Ku’damm kent veel interessante zijstraatjes, vaak rustiger en met een specifieker aanbod. Met name de Uhlandstraße, Fasanenstraße, Knesebeckstraße en Bleibtreustraße zijn de moeite waard.

Praktisch U-/S-Bahn: Kurfürstendamm (U1, U9), Uhlandstraße (U1), Zoologischer Garten (U2, U9, S5, S7, S9, S75)