De leukste steden voor je stedentrip

Wijken van Berlijn

Wijken

Met 3,4 miljoen inwoners is Berlijn een enorm uitgestrekte stad, met veel interessante plekjes en wijken.

Eén centrum heeft Berlijn niet, maar natuurlijk wel Charlottenburg, het centrum van voormalig West-Berlijn rond de Kurfurstendamm, en Mitte, het historische centrum van Oost-Berlijn. Mitte wordt meer en meer het bruisend hart van de stad, met luxe winkelstraten als de Friedrichstraße en veel bezienswaardigheden als het Museuminsel en de Brandenburger Tor.

Op de scheidslijn tussen Oost en West ligt Potsdamer Platz, het nieuwe zakencentrum van Berlijn. Jarenlang was dit de grootste bouwput van Europa, maar inmiddels is er een modern centrum verrezen met architectonisch hoogstandjes, bioscopen, theaters, restaurants en winkels. Het naastgelegen Tiergarten is van politiek en cultureel landsbelang.

Buiten de centra van de stad is er ook veel te zien en doen in hippe wijken als Prenzlauer Berg en Friedrichshain. Struikel in ‘Prenzl’ niet over de kinderwagens, want deze wijk is erg populair onder jonge gezinnen. Pik gezellig een terrasje op de Kollwitzplatz en snuffel in designerwinkeltjes in de Kastanienallee of in de Eberswalder Straße. Nog hipper is Friedrichshain, dat zich heeft ontwikkeld tot centrum van de alternatieve scene. In de Simon-Dach-Straße vind je veel ateliers en de meest uiteenlopende café’s en restaurants.

Ook Kreuzberg is bezig aan een comeback: in de wijk die ook wel ‘Klein Istanbul’ wordt genoemd vanwege de vele Turkse inwoners, vestigen zich steeds meer kunstenaars en studenten. Schöneberg staat bekend om zijn nachtleven, met name voor de homoscene.

Wijken in Berlijn: Friedrichshain

Friedrichshain was Berlijn’s ‘next big thing’. Maar de edgy, alternatieve volkswijk kampt met stijgende huren en de komst van een meer doorsnee publiek. Toch blijft Friedrichshain één van de hipste – …

Wijken in Berlijn: Tiergarten

Het hart van de Duitse democratie klopt in Tiergarten. De wijk is ook een belangrijke spil in de ontspanning van Berlijners.

Wijken in Berlijn: Schoneberg

Op het balkon van het Rathaus Schöneberg verklaarde John F. Kennedy: “Ich bin ein Berliner”. En zo verwierf de wijk een plekje in de wereldgeschiedenis.

Wijken in Berlijn: Prenzlauer Berg

Eens heel hip, maar nu meer mainstream en vol met buggy’s. Toch is Prenzlauer Berg nog altijd de moeite waard.

Wijken in Berlijn: Kreuzberg

Kreuzberg staat voornamelijk bekend als migrantenwijk en sociale brandhaard. Maar de laatste jaren is de wijk weer sterk in opkomst.

Wijken in Berlijn: Charlottenburg

Het oude centrum van West-Berlijn heeft na de Wende haar glans verloren, maar Charlottenburg is bezig met een stevige comeback.

Wijken van Berlijn: Mitte

Mitte is het historische hart van Berlijn. Hier vind je dan ook de meeste bezienswaardigheden en de meeste hotels.