De leukste steden voor je stedentrip

Friedrichshain

Friedrichshain

Friedrichshain was Berlijn’s ‘next big thing’. Maar de edgy, alternatieve volkswijk kampt met stijgende huren en de komst van een meer doorsnee publiek. Toch blijft Friedrichshain één van de hipste wijken van de stad.

Friedrichshain laat zich het beste kenmerken als een tegendraadse volkswijk. In de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw was het een bolwerk van socialisten en communisten, waar het regelmatig tot botsingen kwam met de nazi’s. Na de val van de muur verhuisden veel linkse jongeren uit het westen naar het oostelijke stadsdeel, en ontstond er een levendige krakersscene. Met de stijgende huren in Prenzlauer Berg werd de aantrekkingskracht van Friedrichshain op kunstenaars en alternatievelingen alleen maar groter. Maar ook de gentrificatie is in Friedrichshain toegeslagen, en met de opwaardering van de wijk stromen steeds meer gezinnen en mensen uit de middenklasse de wijk in. Toch is het nog altijd één van de goedkopere gedeelten van de stad.

De wijk is een mengeling van Stalinistische architectuur en 19e eeuwse huizenblokken. De brede Karl-Marx-Allee was in de tweede wereldoorlog het toneel van zware gevechten en werd daarna herbouwd in de typische ‘Zuckerbäckerstil’ en is alleen daarom al een bezoekje waard.

Bezienswaardigheden en uitgaan in Friedrichshain

De East Side Gallery is één van de laatst overgebleven stukken van de muur en is uitgegroeid tot kunstwerk. Elke zondag komen drommen mensen af op de Trödelmarkt aan de Boxhagener Platz. Bewoners van de wijk gebruiken het Volkspark Friedrichshain om te zonnen, joggen of barbecueën.
Het uitgaansleven in Friedrichshain concentreert zich rond de ‘flaniermeile’ Simon-Dach-Straße, waar je veel café’s, restaurants en terrassen vindt. De wijk is nog altijd relatief goedkoop, en dat merk je aan de prijzen!

Klik hier voor een overzicht van hotels in Friedrichshain.
 
Praktisch U-/S-Bahn: Frankfurter Tor, Samariterstraße (U5), Frankfurter Allee (U5, S8, S41, S42, S85), Ostbahnhof (S3, S5, S7, S9, S75), Warschauer Straße (U1, S3, S5, S7, S9, S75), Ostkreuz (S3, S5, S7, S8, S9, S41, S42, S75, S85)

In de omgeving van Friedrichshain :