De leukste steden voor je stedentrip

Kreuzberg

Kreuzberg

Kreuzberg staat voornamelijk bekend als migrantenwijk en sociale brandhaard. Maar de laatste jaren is de wijk weer sterk in opkomst.

Kreuzberg is in te delen in twee gedeelten, genoemd naar de oude postcodes van de wijk. Kreuzberg 61 is het grootst en beslaat het gebied tussen Mitte en het voormalig vliegveld Tempelhof. Kreuzberg 61 is een rustige woonwijk, waar enkele publiekstrekkers van de stad zijn gevestigd. SO36 is het meest oostelijk gedeelte van de wijk en heeft de meest opmerkelijke geschiedenis.

SO36

Tijdens de Koude Oorlog werd SO36 van drie zijden omsloten door de Berlijnse Muur. Hierdoor raakte de wijk in verval, wat weer goedkope huisvesting betekende voor studenten, kunstenaars en gastarbeiders. Tot op heden kent de wijk een grote Turkse gemeenschap: van de 160.000 inwoners van heel Kreuzberg is zo’n 35% van Turkse afkomst. Na de val van de muur trokken veel bewoners naar oostelijke stadswijken, maar de laatste jaren is er juist weer een sterke toestroom en wijzigt de bevolkingssamenstelling sterk. Wat echter blijft is de sterk ontwikkelde alternatieve scene en de bijzondere, levendige en multiculturele sfeer.

Bezienswaardigheden en uitgaan in Kreuzberg

De belangrijkste bezienswaardigheden van Kreuzberg zijn Checkpoint Charlie en het naastgelegen Mauermuseum en het Jüdisches Museum. Ben je in de buurt, dan is de bekende Oberbaumbrücke zeker ook het aanzien waard. Het uitgaansleven van de wijk is voornamelijk geconcentreerd rond de Oranienstraße, Wiener Straße en rond Schlesisches Tor. In het westen van de wijk is het meest te doen rond de Mehringdamm.

Klik hier voor een overzicht van hotels in Kreuzberg.

Praktisch U-/S-Bahn: Kottbusser Tor (U1, U8), Hallesches Tor (U1, U6), Mehringdamm (U6, U7), Schlesisches Tor (U1)

In de omgeving van Kreuzberg :


Stedentrips naar Berlijn
Park Hotel Blub
vanaf € 65.00 vanaf 2 dagen bekijk
Hotel Arcotel Velvet Berlin
vanaf € 117.00 vanaf 2 dagen bekijk
Azimut Hotel Berlin City South
vanaf € 25.00 vanaf 2 dagen bekijk
Hotel A & O Berlin Mitte
vanaf € 104.00 vanaf 3 dagen bekijk