De leukste steden voor je stedentrip

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg

Eens heel hip, maar nu meer mainstream en vol met buggy’s. Toch is Prenzlauer Berg nog altijd de moeite waard.

Sinds de hereniging van Berlijn is Prenzlauer Berg één van de populairste woonwijken. Aangetrokken door lage huren werd de wijk het domein van kunstenaars en creatievelingen. Zoals zo vaak is dit de voorbode geweest van de komst van een meer ‘mainstream’ publiek, voornamelijk uit West-Berlijn. Vandaag de dag wordt het straatbeeld van Prenzlauer Berg dan ook bepaald door jonge gezinnen die op de acceptabele prijzen, de relatieve rust en de ontspannen sfeer van de wijk afkomen.

Het hart van Prenzlauer Berg is de Kollwitzplatz (U: Senefelderplatz), met haar café’s, restaurants en terrassen. ‘s Zomers is het hier vaak tot laat erg levendig. Verder zijn de Kastanienallee, Sredzkistraße en de Eberswalder Straße druk en gezellig. De Schönhauser Allee is de belangrijkste winkelstraat van de wijk.

In Prenzlauer Berg is genoeg te zien en te beleven, hoewel je hier niet de ‘standaard’ bezienswaardigheden zult vinden. Het Mauerpark is de moeite waard: een openbaar park dat ooit werd doorklieft door de muur. Het Jüdischer Friedhof is één van de fraaiste begraafplaatsen van Berlijn, en tevens rustplaats van schilder Max Liebermann en componist Giacomo Meyerbeer. Prater (met een knipoog naar Wenen) is de oudste biergarten van Berlijn, van april tot en met september kun je hier genieten van een pul Pils, Schwarzbier of Hefeweißbier. Je vindt Prater aan de Kastanienallee 7-9.

De wijk heeft een interessant en gevarieerd nachtleven. Zo kun je naar de KulturBrauerei (Schönhauserallee 36), een oude brouwerij die is omgetoverd tot een mekka voor cultuurliefhebbers en uitgaanspubliek. In een knusse sfeer vind je hier barretjes, restaurants, clubs, galeriën en een bioscoop.

Klik hier voor een overzicht van hotels in Prenzlauer Berg.

Praktisch U-S-Bahn: Senefelderplatz, Eberswalder Straße (U2), Schönhauser Allee (U2, S8, S41, S42, S85)

In de omgeving van Prenzlauer Berg :