De leukste steden voor je stedentrip

Tiergarten

Tiergarten

Tussen het asfalt en beton van de stad, strekt de Tiergarten zich uit als een groene oase. Het is voor veel Berlijners de ultieme plek om zich te ontspannen.

Het langgerekte park bevindt zich midden in het hart van de stad, precies tussen de voormalige centra van West- en Oost-Berlijn. De Große Tiergarten, zoals de officiële naam luidt, meet 3 kilometer van oost naar west en 1 kilometer van noord naar zuid. De totale oppervlakte van het park is 210 hectare. Het park wordt doorsneden door diverse drukke verkeersaders.

Het was vroeger de jachtterrein van de Pruisische aristocratie en werd in de loop van de 19e eeuw omgevormd tot een stadspark door landschapsarchitect Peter Joseph Lenné. Tiergarten werd in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd, en ook in de daarop volgende winters had het park zwaar te lijden onder de zoektocht om brandhout van de Berlijnse bevolking. Vanaf 1949 werd het park weer opnieuw aangelegd en aangeplant.

Tegenwoordig zoeken veel Berlijners hun ontspanning in het park. Er wordt volop gewandeld, gesport, geluierd en gebarbecued. Eén van de mooiste plekjes is de Englischer Garten. Dit toonbeeld van Engelse landschapsarchitectuur vind je in de noordwesthoek van het park. Aan de noordkant van het park is, net als in het Treptower Park, een gedenkplaats voor gevallen soldaten van het Rode Leger. Ten zuiden van de Straße des 17. Juni zijn voornamelijk de Neuer See en het Luiseninsel interessant.

Siegessäule

De Siegessäule prijkt midden op de enorme rotonde Grosser Stern. Het monument bestaat uit een triomfboog die werd gebouwd na de overwinning in een oorlog met Denemarken (1864). Na de gewonnen oorlog tegen Frankrijk in 1871 werden de zuil en het vergulde beeld ‘Goldelse’ van Victoria, de godin van de overwinning, toegevoegd. Toen stond het echter nog tegenover de Reichstag. Door de nazi’s werd het verplaatst naar de huidige plek. Beklim de 285 treden naar het uitzichtsplatform en je wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad.

In de omgeving van Tiergarten :

Tiergarten: praktische informatie

Adres: Straße des 17. Juni
 
Openingstijden: doorlopend geopend
 
Toegang: gratis
 
U-/S-bahn Tiergarten, Bellevue (S5, S7, S9, S75), Hansaplatz (U9), Brandenburger Tor (U55, S1, S2, S25), Potsdamer Platz, (U2, S1, S2, S25)
 
Website:

Siegessäule

Adres: Straße des 17. Juni
 
Openingstijden: 1 april – 31 oktober: ma-vr 9.30-18.30 uur, za-zo 9.30-19 uur. 1 november – 31 maart: ma-vr 10-17 uur, za-zo, 10-17.30 uur
 
Toegang: € 3