De leukste steden voor je stedentrip

Treptower Park

Treptower Park

Het Treptower Park is een populair park bij zowel de inwoners van Berlijn als toeristen. Het indrukwekkende Sowjetisches Ehrenmal maakt deel uit van het park.

Langs de oevers van de Spree strekt het 88 hectare grote Treptower Park zich uit. De uitgestrekte grasvelden en schaduwrijke paden worden op mooie dagen druk gebruikt om te wandelen, sporten of picknicken. Bij Stern- und Kreisschiffahrt aan de noordkant van het park kun je een boottocht over de Spree maken, aan de oevers vind je een aantal restaurants.

Sowjetisches Ehrenmal

In de slag om Berlijn in 1945 kwamen 80.000 Sovjetsoldaten om het leven. Ter nagedachtenis aan de 7.000 soldaten die hier zijn begraven werd het Sowjetisches Ehrenmal opgericht. Het monument heeft een sterk socialistisch-realistische symboliek en bestaat uit een 12 meter hoog beeld van een soldaat die een kind vasthoud, terwijl zijn zwaard op een verpletterd hakenkruis rust. Het beeld is op een grafheuvel geplaatst. In de koepel onder het beeld is een mozaïek te bewonderen, waarop dankbare Sovjetburgers de gevallenen eren.

Het complex bestaat verder uit een 3 meter hoog beeld van Moedertje Rusland die om haar gevallen zonen treurt. Het grafveld dat naar het Sowjetisches Ehrenmal leidt wordt geflankeerd door 16 sarcofagen, die de 16 Sovjetrepublieken symboliseren. Op de sarcofagen zijn momenten uit eerdere oorlogen van de republieken afgebeeld. Om het complex te bereiken volg je vanaf S-Bahnstation Treptower Park zo’n 500 meter de lommerrijke Puschkinallee in zuidoostelijke richting, en ga het park binnen door de granieten poort.

Berlijn herbergt nog twee andere gedenk- en begraafplaatsen voor gesneuvelde soldaten van de Sovjetunie: één in Tiergarten en één in Schönholzer Heide.

Archenhold Sternwarte

Even verderop is de Archenhold Sternwarte gevestigd: een klein observatorium en planetarium. In 1915 gaf Einstein hier zijn eerste lezing over de relativiteitstheorie. Het observatorium heeft een telescoop van 21 meter, bij ingebruikname de langste telescoop ter wereld.

Weetje: het eerst concert van een westerse band in de DDR werd in Treptower Park gegeven. In juli 1987 trad Barclay James Harvest hier op.

In de omgeving van Treptower Park :

Treptower Park: praktische informatie

Adres: Puschkinallee
 
Openingstijden: doorlopend geopend
 
Toegang: gratis
 
U-/S-bahn Treptower Park (S8, S9, S41, S42, S85)
 
Website: