De leukste steden voor je stedentrip

Alexanderplatz

Alexanderplatz

Op de Alexanderplatz is nog altijd de DDR-tijd voelbaar, maar het is nog altijd één van de belangrijkste pleinen van Berlijn. Een grote reconstructie is aanstaande, ga er dus heen voor het te laat is!

Waar de Alexanderplatz eerst voornamelijk dienst had gedaan als veemarkt, werd het plein aan het eind van de 19e eeuw het hart van de stad. De commercie rond het plein nam een enorme vlucht met de komst van warenhuizen als Hermann Tietz en het werd één van de belangrijkste bestemmingen in het nachtleven. De sfeer van die tijd is treffend weergegeven in het beroemde en later verfilmde boek ‘Berlin Alexanderplatz’ van Alfred Döblin.

Kunstmatig centrum

Zoals zoveel in Berlijn werd ook de Alexanderplatz zwaar beschadigd in de tweede wereldoorlog. Na de oorlog werd het het kunstmatige centrum van Oost-Berlijn en de plek voor socialistische prestigeobjecten als het Hotel Stadt Berlin (tegenwoordig het Park Inn hotel). Het plein wordt nog steeds gedomineerd door de socialistische architectuur van de jaren 60.

Bruisend

Het bruisende karakter kent de Alexanderplatz ook nu nog, al is het alleen al omdat het plein een belangrijke ‘hub’ is in het openbaar vervoer van Berlijn. Het is een trefpunt van allerlei typen mensen en het is er vrijwel altijd druk. Ook is het met de opening van het winkelcentrum Alexa weer meer een winkelbestemming geworden.

Bezienswaardigheden aan ‘Alex’ zijn natuurlijk de overal zichtbare Fernsehturm en het Weltzeituhr, de wereldklok. Bovenop het Weltzeituhr staat een model van het zonnestelsel, dat in één minuut ronddraait.

De Alexanderplatz en omgeving worden de komende jaren ingrijpend herontwikkeld aan de hand van plannen van Hans Kohlhoff, een architect die mede-verantwoordelijk is voor de Potsdamer Platz.

Praktisch U-/S-Bahn: Alexanderplatz (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75)

In de omgeving van Alexanderplatz :