De leukste steden voor je stedentrip

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz doet hard haar best om één van de draaischijven van de stad te worden, en slaagt daar goed in.

Op weinig plekken in Berlijn is de samensmelting van Oost en West tot het nieuwe Berlijn zo duidelijk zichtbaar als op Potsdamer Platz. Voor de tweede wereldoorlog was dit een bruisend plein, maar werd zoals zoveel plekken in Berlijn vrijwel geheel verwoest. Tijdens de koude oorlog liep de muur dwars over de Potsdamer Platz, maar na de eenheid eist het plein zijn oude rol weer op. Na jarenlang de grootste bouwput van Europa te zijn geweest, bloeit en bruist de Potsdamer Platz weer als vanouds. Het plein wordt door sommigen zelfs als het nieuwe centrum van Berlijn beschouwd. De nabijheid van het Kulturforum maakt de omgeving alleen maar aantrekkelijker.

Sony Center

Hart van de nieuwe Potsdamer Platz is het Sony Center, waar je veel bioscopen (waaronder IMAX), winkels en terrassen vindt. Voor kinderen is het Legoland Discovery Centre erg leuk: hier zien ze de bezienswaardigheden van Berlijn in Legosteentjes, kun je zien hoe Lego wordt gemaakt en nog veel meer.
Het Sony-Center is met name bekend om de bijzondere constructie van het dak, dat bestaat uit een aantal grote ‘lamellen’. ‘s Avonds is het dak prachtig verlicht. Architectuurliefhebbers komen verder aan hun trekken bij de kantoorgebouwen van Deutsche Bahn, het Daimler-Chrysler Areal en de toegang tot het S-Bahn en treinstation Potsdamer Platz.

De Potsdamer Platz Arkaden is het winkelhart. Verdeeld over een aantal etages kun je hier naar hartelust winkelen bij veel bekende ketens. In het souterrain zijn veel eetgelegenheden.

Panoramapunkt

Met de snelste lift van Europa suis je in duizelingwekkende vaart naar het Panoramapunkt op de 24e en 25e verdieping van de Kollhofftoren. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over Berlijn. Toegang € 5, geopend van 11 uur tot 20 uur, tot 19.30 uur word je toegelaten.

Tip: De toegang voor Legoland Discovery Centre is normaal € 12,95 voor volwassenen en € 9,95 voor kinderen. Na 15 uur is dit voor zowel kinderen als volwassenen € 7. Legoland Discovery Centre is geopend tot 19 uur, tot 17 uur kun je naar binnen.
 

Klik hier voor een overzicht van hotels in de omgeving van de Potsdamer Platz.
 
Praktisch U-/S-Bahn: Potsdamer Platz (U2, S1, S2, S25)
 
Meer informatie:
Sony Center
Legoland Discovery Centre
IMAX theater
Potsdamer Platz Arkaden
Panoramapunkt

In de omgeving van Potsdamer Platz :