De leukste steden voor je stedentrip

Unter den Linden

Unter den Linden

De beroemdste boulevard van Berlijn is een plaatje. Unter den Linden nodigt uit tot heerlijk slenteren en er is genoeg te zien.

Unter den Linden loopt van de Pariser Platz, het plein waar de Brandenburger Tor staat, tot het Museumsinsel. Oorspronkelijk was het de weg die leidde van het voormalige Stadtschloß naar de koninklijke jachtgronden, het tegenwoordige Tiergarten. In 1647 werd de huidige boulevard aangelegd. Met de uitbreiding van Berlijn vanaf de 18e eeuw werd de boulevard belangrijker, en dat is nu nog te zien aan de bouwwerken die langs de boulevard staan.

Wandelpromenade

Van west naar oost gezien worden de rijbanen eerst over 900 meter gescheiden door de bekende wandelpromenade, omzoomd door lindes. De lindes zijn geplant in de jaren 50, de vorige generatie lindes is in de tweede wereldoorlog gebruikt als brandhout. Architectonisch is dit gedeelte minder interessant. Er is veel van de kenmerkende nieuwbouw van na de Wende, maar de promenade zelf en de kioskjes met terras dit regelmatig opduiken vergoeden veel. Interessanter wordt het na de kruiding met de Charlottenstraße, met de Staatbibliothek zu Berlin en het ruiterstandbeeld van Frederik de Grote.

Het ruiterstandbeeld kenmerkt het einde van de wandelpromenade. Hier zie je aan de noordzijde de Humboldt-Universität. De oudste universiteit van Berlijn is ondergebracht in het oude paleis van prins Hendrik van Pruisen. Aan de zuidzijde grenst Unter den Linden aan de Bebelplatz, met bezienswaardige gebouwen als de Staatsoper, de Alte Bibliothek en de St. Hedwigskathedraal. De boulevard eindigt bij het prachtige Zeughaus, een voormalig wapenarsenaal en één van de mooiste barokke gebouwen van Duitsland. Tegenwoordig is het Deutsches Historisches Museum in het Zeughaus gevestigd.

Praktisch U-/S-bahn: Brandenburger Tor (U55, S1, S2, S25), Friedrichstraße (U6, S1, S2, S5, S7, S9, S25, S75), Französische Straße (U6)

In de omgeving van Unter den Linden :