De leukste steden voor je stedentrip

Vervoersbewijzen

Vervoersbewijzen

Het openbaar vervoer in Londen is duur. Maar continu lopen is in deze immense stad wel erg veel gevraagd. Daarom zie je hier de verschillende vervoersbewijzen op een rij. Aan jou de keus wat het gemakkelijkst en/of goedkoopst is!

Eerst dit: het openbaar vervoer in Londen kent een peak- en een off-peak tarief. Je betaalt het off-peak tarief op maandag tot en met vrijdag na 9.30 uur, in het weekend en op feestdagen. Ga je in een weekend, dan is dit dus je keus. Wil je op werkdagen voor 9.30 al op pad (wat vanwege het enorme aantal bezienswaardigheden wellicht het geval is), kies dan voor het peak tarief.

Londen is verdeeld in 6 Travel Zones. Een kaart voor zones 1-2 voldoet om vrijwel alle bezienswaardigheden te bereiken. Uitzonderingen zijn Wembley, Wimbledon, Twickenham Stadium en de vliegvelden Heathrow en London City.

Losse tickets

Je kunt een los kaartje kopen, maar dit kost nauwelijks minder dan een 1-day Travel Card. Losse tickets zijn verkrijgbaar via de automaten op metrostations en bij bushaltes.

Travel Card

Met de Travel Card kun je onbeperkt reizen met bus, metro en DLR. De Travel Card is beschikbaar in verschillende varianten: voor 1 en voor 7 dagen, met een peak- of een off-peak tarief en voor zones 1-2 of zones 1-6. Een Travel Card voor 1 dag voor zones 1-2 kost € 9 (peak) of € 7 (off-peak).

De Travel Card zijn te koop op metrostations, bij bushaltes en bij Oyster Ticket Stops. Wil je vantevoren al een Travel Card kopen? Bestel dan eenvoudig via de Nederlandse site van Visit Britain.

Visitor Oyster Card

De Oyster Card is het meest flexibele en goedkoopste vervoersbewijs. Het is de Londense variant van de OV-chipkaart en biedt onbeperkt reizen op prepaid basis. De Oyster Card berekent automatisch het goedkoopste tarief voor je reis. Je betaalt nooit meer dan de kosten voor een vergelijkbare 1-day Travel Card.

Het gebruik van de Oyster Card is eenvoudig: houd je card tegen de gele kaartlezer bij de ingang van de Underground of bij het opstappen op de bus. Bij het verlaten van de metro doe je dit weer om uit te checken. Let op: bij de bus hoeft dit niet!

De Oyster Card koop je bij de London Travel Information Centres, Oyster Ticket Shops en online via Visit Britain. De Oyster Card is verkrijgbaar met een tegoed van £ 10 en veelvouden hiervan. Hier komt nog £ 2 activeringskosten overheen. Is je tegoed bijna op? Dan kun je opwaarderen bij de Oyster Ticket Stops, op metrostations en bij bushaltes. De automaten accepteren meestal buitenlandse bankpassen, er zijn ook automaten waar je kunt opwaarderen met contant geld. Ook kun je bij de oplaadpunten je saldo controleren.

Heb je nog tegoed op je Oyster Card? Je kunt de card rustig bewaren voor je volgende stedentrip naar Londen, of doorgeven aan iemand anders die naar Londen gaat. Een tegoed laten uitbetalen kan ook. Ga hiervoor naar een servicepunt in een metrostation. Een tegoed van minder dan £ 5 wordt contant uitbetaald. Meer tegoed wordt verrekend per cheque, maar de verwerkingskosten die je bank hiervoor in rekening brengt loont vaak de moeite niet.