De leukste steden voor je stedentrip

Vliegen naar Londen

Vliegen naar Londen

Het is niet erg moeilijk om in Londen te komen. De stad wordt bediend door zes luchthavens. De één wat verder van het centrum dan de ander, maar allemaal met een uitstekende verbinding met de stad.

Heathrow

De grootste luchthaven van Londen (en één van de grootste ter wereld) is Heathrow. Het vliegveld ligt 24 kilometer ten westen van Londen en wordt aangedaan door vrijwel alle grote maatschappijen, maar geen prijsvechters.

Van Heathrow naar Londen

Underground (metro): met de Piccadilly Line rijd je in ongeveer een uur naar hartje Londen. De metro kan druk zijn, maar is de makkelijkste en goedkoopste optie, een enkeltje kost £4,50. Heb je een Travelcard voor zones 1 tot en met 6, dan is het traject Heathrow-Londen v.v. inbegrepen. Er zijn 3 metrostations op Heathrow: één voor terminal 1 en 3, één bij terminal 4 en één bij terminal 5.

Meer over de metro en vervoersbewijzen.

Heathrow Express: dit is een hogesnelheidstrein naar Paddington Station. De trein rijdt ieder kwartier, van 5.10 uur tot 23.40 uur, en doet 15 tot 20 minuten over de reis. Kaartjes zijn duur: £32 voor een retourticket. Een kaartje koop je op het station (Heathrow Central voor terminals 1 en 3 of bij terminal 5), in de trein of online.

Meer informatie: heathrowexpress.com

Heathrow Connect: deze trein vertrekt elk half uur en brengt je in 25 tot 30 minuten naar Paddington Station. Een retourticket kost £ 15,80 en koop je op station Heathrow Central (terminal 1-3) of online. Reis je via terminal 4 of 5, dan kun je tussen de terminal en Heathrow Central gebruik maken van de Heathrow Express.

Meer informatie: heathrowconnect.com

Taxi: buiten elke terminal vind je de typisch Londense taxi’s. Een ritje naar het centrum duurt gemiddeld 45 minuten, afhankelijk van je eindbestemming en de drukte. Voor £ 50 to £ 60 (exclusief 10% fooi) levert een taxi je af voor de deur van je hotel.

Meer informatie: heathrowtaxis.org

Gatwick

De tweede drukste luchthaven van Londen is Gatwick. Het ligt 43 kilomter ten zuiden van de stad en wordt gebruikt door prijsvechters en grotere maatschappijen.

Van Gatwick naar Londen

Gatwick Express: deze sneltrein rijdt in 30 minuten naar Victoria Station. Overdag rijdt de Gatwick Express om het kwartier, ‘s nachts om het uur. Kaartjes koop je op de terminals, op het station, in de trein of online (10% korting). Een retourtje kost £ 29. Het station bevindt zich bij de South terminal, tussen de North terminal en het station rijdt een gratis shuttlebus.

Meer informatie: gatwickexpress.com

easyBus: van de bedenkers van easyJet. Vanaf £ 4 voor een retourtje naar Earl’s Court, waar je kunt overstappen op de metro. easyBus is alleen online boekbaar, je geeft op op welk tijdstip je wilt reizen. Is je vlucht te laat, dan kun je binnen 60 minuten gratis een andere bus nemen (op basis van beschikbaarheid). Voor de terugweg geldt dit niet, wees dus altijd op tijd! De reistijd bedraagt 65 minuten.

Meer informatie: easybus.co.uk

Taxi: de prijs van een taxirit naar Londen kan oplopen tot zo’n £ 100 en duurt ongeveer een uur. Volg de borden ‘Taxis’ om een taxi te boeken, je betaalt een vooraf bepaalde prijs. Vervolgens wordt een taxi aan je toegewezen.

Meer informatie: checkercars.com

Stansted

Londens derde luchthaven is Stansted. Het vliegveld ligt 48 kilometer ten noorden van de stad en is het domein van veel low-cost airlines.

Van Stansted naar Londen

Stansted Express: van 6 uur tot middernacht kun je elke 15 minuten opstappen op de Stansted Express.  De trein rijdt in 42 minuten naar Liverpool St. Station, waar je kunt overstappen op 4 metrolijnen. Een retourticket kost € 35,50, online te boeken via VisitBritain, of te koop op het station.

Meer informatie: stanstedexpress.com

easyBus: easyBus rijdt in 75 minuten naar metrostation Baker Street, aan de zuidkant van Regent’s Park. Hier heb je aansluiting op 5 verschillende metrolijnen. Een retour is te boeken vanaf £ 4. easyBus is alleen online boekbaar, je geeft op op welk tijdstip je wilt reizen. Is je vlucht te laat, dan kun je binnen 60 minuten gratis een andere bus nemen (op basis van beschikbaarheid). Voor de terugweg geldt dit niet, wees dus altijd op tijd!

Meer informatie: easybus.co.uk

Taxi: een taxi kost ongeveer £ 100 pond, afhankelijk van je eindbestemming. Volg de borden ‘Taxis’ in de International Arrivals terminal om een taxi te boeken.

Meer informatie: checkercars.com

London City

London City ligt erg gunstig ten opzichte van zakencentra als Canary Wharf en de City. Dit vliegveld is dan ook voornamelijk op zakenreizigers ingesteld. Het centrum van Londen ligt op zo’n 15 kilometer.

Van London City naar Londen

Docklands Light Railway (DLR): London City heeft een rechtstreekse aansluiting op het metronet via de DLR. De reis naar metrostation Bank (in de City) duurt 22 minuten, hier kun je overstappen op 3 verschillende lijnen. Een enkeltje naar Bank kost £ 4,50. Heb je een TravelCard voor zones 1 tot en met 3 of een Oystercard, dan kun je gewoon instappen. Hotels in de Docklands zijn met de DLR zelf te bereiken.

Meer informatie over de DLR

Taxi: een taxirit naar het centrum kost zo’n £ 25 tot £ 40.

Luton

Luton ligt ongeveer 50 kilometer boven Londen en wordt voornamelijk aangedaan door prijsvechters. Het treinstation Luton Airport Parkway ligt niet op het vliegveld, maar is 5 tot 10 minuten rijden met een shuttlebus. De shuttle rijdt tussen 5 uur en middernacht om de 10 minuten, en sluit ook aan op treinen die ‘s nachts het station aandoen. Een retourtje  kost £ 3.

Van Luton naar Londen

Trein: er rijden zeer regelmatig treinen van Luton Airport Parkway Station naar St. Pancras International in hartje Londen. De reis duurt 20 tot 40 minuten, een retourtje kost £ 20,40. De treinen worden geëxploiteerd door First Capital Connect en East Midlands Trains.

easyBus: easyBus rijdt in 80 minuten naar treinstation Victoria Station. Je kunt ook uitstappen op Baker Street (aan de zuidkant van Regent’s Park) en Marble Arch (ten noordoosten van Hyde Park). Een retour is te boeken vanaf £ 4. easyBus is alleen online boekbaar, je geeft op op welk tijdstip je wilt reizen. Is je vlucht te laat, dan kun je binnen 60 minuten gratis een andere bus nemen (op basis van beschikbaarheid). Voor de terugweg geldt dit niet, wees dus altijd op tijd!

Meer informatie: easybus.co.uk

Taxi: een taxi naar Londen kost zo’n £ 75.

Southend

Low-cost airline Easyjet vliegt tegenwoordig van Amsterdam naar London Southend Airport. Dit kleine vliegveld bij Southend-on-Sea ligt zo’n 65 kilometer ten oosten van hartje Londen. Het vliegveld wordt momenteel uitgebouwd om meer passagiers te kunnen verwerken en krijgt onder andere een nieuwe passagiersterminal.

Van Southend naar Londen

Trein:Per uur rijden maximaal 8 treinen van de maatschappij Greater Anglia naar station Londen Liverpool Street. Met de rit ben je 53 minuten kwijt. Een enkeltje naar Londen een retourtje kost zo’n £15, een retourtje heb je vanaf £22. De eerste trein naar de stad vertrekt om 4 uur, de laatste om 23 uur. Vanaf de huidige terminal is het een kleine wandeling naar het station, de nieuwe terminal ligt er vlak naast.