De leukste steden voor je stedentrip

Wijken

Wijken

Het voor toeristen interessante gedeelte van Londen is grofweg op te delen in drie gedeelten: de City, West End en East End.

De City is het “oude” Londen, de historische stadskern. Het is maar een klein gebied (vandaar de bijnaam “the square mile”) met een beperkt aantal inwoners, zo’n 9.000. Maar de betekenis voor de economie van zowel Londen als de wereld is enorm. Het is kloppende financiële hart van de stad waar veel banken, advocatenkantoren en andere hoogwaardige dienstverleners zijn gevestigd.

West End is het chique gedeelte van de stad, met zijn winkels, theaters, parken en pleinen.

East End is van oudsher het arbeidersgedeelte van de stad, waar ook de havens zijn gevestigd. Met het verplaatsen van de havens en de herontwikkeling van de Docklands tot zakencentrum heeft de oostkant van de stad veel aan belang gewonnen.

Shoreditch, wijk in Londen

Voormalig arbeiderswijk Shoreditch is door de komst van kunstenaars en de creatieve sector omgetoverd tot één van de hipste wijken van Londen.

Docklands, wijk in Londen

De herontwikkelde havens van Londen gelden als een groot succes. Het cluster aan financiële dienstverleners op Canary Wharf daagt de City steeds meer uit. Docklands wordt ook steeds aantrekkelijker om – …

Regents Park, wijk in Londen

Regent’s Park is een gewilde woonwijk voor vermogende Londoners. Het gelijknamige park biedt dan ook genoeg ontspanningsmogelijkheden midden in de drukke stad.

St James's, wijk in Londen

Al eeuwen koestert de wijk St. James’s innige banden met het koningshuis. Deze chique wijk staat ook bekend om de vele exclusieve ‘gentlemen’s clubs’.

Marylebone, wijk in Londen

Marylebone is een knusse en erg gewilde woonwijk, ten noorden van Oxford Street.

Mayfair, wijk in Londen

Mayfair in hartje Londen kent een hoge dichtheid aan luxe hotels, exclusieve winkels, ambassades en hoofdkantoren van grote firma’s.

Southwark en de South Bank, wijken in Londen

De zuidoever van de Thames is er vergeleken met de noordkant altijd een beetje bekaaid afgekomen. Maar sinds het afgelopen decennium is Southwark dankzij een aantal grote publiekstrekkers volop in – …

Chelsea, wijk van Londen

Chelsea was een halve eeuw geleden een oord vol bohemiens en brandpunt van de swinging sixties. Tegenwoordig definieert (erg veel) geld deze beroemde wijk aan de westkant van Londen.

Knightsbridge, wijk in Londen

Knightsbridge is één van de duurste wijken van Londen en staat bekend om de torenhoge huizenprijzen en grote concentratie prijzige en exclusieve winkels. De wijk is ook de thuisbasis van – …

South Kensington, wijk in Londen

South Kensington is synoniem met geld en luxe. Ook een aantal van Londens belangrijkste musea zijn hier gevestigd.

Covent Garden, wijk in Londen

Covent Garden noemt zich “the heart and soul of the West End”. Dit lijkt een titel die meer plekken in Londen kunnen claimen, maar dat Covent Garden een erg levendige – …

Notting Hill, wijk in Londen

Bekend om het carnaval en de markt, beroemd vanwege de film: Notting Hill. Deze leuke en levendige wijk ligt een eindje uit het centrum.

Soho, wijk in Londen

Van het smoezelige imago dat Soho eeuwenlang heeft opgebouwd, is nog maar een klein gedeelte realiteit. Tegenwoordig bruist de wijk -naast sex- van genoeg andere dingen.

De City, wijk in Londen

The City is het historische stadshart van Londen en één van de belangrijkste financiële zakencentra ter wereld. Er zijn genoeg restaurants en winkels vinden, maar in de City wordt toch – …

Westminster, wijk in Londen

Eén van de oudste wijken van Londen vormt het hart van het politieke en geestelijke leven van het land. Westminster mag je dan ook niet overslaan!