De leukste steden voor je stedentrip

9/11 Memorial

9/11 Memorial

New York dendert al lang weer door, maar heeft een prachtige plek gecreëerd om stil te staan bij die verschrikkelijke dag in 2001. Het 9/11 Memorial is bij uitstek een plaats voor bezinning en eerbied.
 
Op de plek waar eens de twee torens van het World Trade Center boven downtown New York torenden, is nu het 9/11 Memorial gelegen. Het beslaat ongeveer de helft van het voormalige WTC-complex. Op de precieze plekken waar de North en South Tower stonden, zijn nu twee vierkante vijvers gecreëerd. Langs alle vier zijden van de vijvers klateren watervallen, wat het een erg serene plek maakt.

Survivor Tree

De vijvers zijn omzoomd door 76 bronzen panelen. Hierin staan de namen gegraveerd van de 2.977 slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 en van de 6 slachtoffers van de bomaanslag op het WTC op 26 februari 1993. Op het omringende plein zijn eikenbomen gepland. Ook staat hier nog de “survivor tree”, een perenboom die wonder boven wonder de ineenstorting van het WTC overleefde. De boom staat symbool voor de Amerikaanse hoop en onverzettelijkheid: de boom werd maanden na de aanslagen uit het puin gegraven, terwijl men verwachtte niets levends meer aan te treffen. Na intensieve verzorging kreeg de boom, oorspronkelijk in de jaren 70 gepland op het WTC-complex, weer een nieuwe plek bij het 9/11 Memorial.

9/11 Memorial Museum

In september 2012 wordt het 9/11 Memorial Museum geopend. Het paviljoen dat toegang geeft tot het ondergrondse museum is onder andere samengesteld uit stukken staal van het WTC. In het museum worden zowel de geschiedenis van de Twin Towers als de aanslagen belicht. Op weg naar de expositieruimte kom je langs de “survivor stairs”, een trappenhuis aan Vesey Street. Via deze trap ontsnapten honderden mensen aan de dood.

Toegang 9/11 Memorial

Het 9/11 Memorial is gratis toegankelijk. Wel is het nodig om van tevoren een “visitor’s pass” aan te vragen. Je kunt hierbij kiezen op welke dag en welk tijdstip je je bezoek wil plannen. Toegang aanvragen doe je via deze link.

9/11 Memorial: praktische informatie

Adres: Albany Street/Greenwich Street

Openingstijden: mrt-sep ma-zo 10-20 uur, laatste toegang om 19 uur. okt-feb ma-zo 10-18 uur, laatste toegang om 17 uur.

Toegang: gratis, wel van tevoren reserveren via 911memorial.org

Metro: Fulton St (A,C,J,Z,2,3,4,5), World Trade Center (E), Rector St (R,1), Park Place (2,3)
 

Website: 911memorial.org