De leukste steden voor je stedentrip

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

Een wandeling over de Brooklyn Bridge is een uitstekende manier om even te ontsnappen aan de hectiek van New York. De brug biedt prachtige vergezichten over de East River en op het Financial District.
 
De Brooklyn Bridge overspant de bijna een halve kilometer brede East River en verbindt de twee bekendste boroughs van New York, Manhattan en Brooklyn, met elkaar. De brug is één van de vele iconische herkenningspunten van de stad en is een uitstapje meer dan waard.
 
Bij de opening in 1883 was de Brooklyn Bridge de langste hangbrug ter wereld. De bouw duurde 13 jaar en eiste een hoge tol: 20 mensen vonden de dood, waaronder de architect John Augustus Roebling en zijn zoon. De imposante neogotische brug is opgetrokken uit graniet, kalksteen en staal, en heeft een lengte van 1.825 meter.

De Brooklyn Bridge oversteken

Een wandeling over de Brooklyn Bridge is een geliefd uitje. Boven het voortrazende verkeer vind je de pedestrian walkway, waar toch een serene rust zich van je meester maakt. Toeristen genieten van de imposante architectuur en de prachtige uitzichten, verliefde stelletjes kruipen tegen elkaar aan op de bankjes en New Yorkers laten de drukte van de stad voor even achter zich.
 
De brug is vanzelfsprekend in twee richtingen te bewandelen: richting Brooklyn en richting Manhattan. De wandeling vanaf Brooklyn naar Manhattan is het leukste. Je hebt continu goed zicht op het Financial District, dat langzaam dichterbij komt. Maar welke kant je op ook loopt, het uitzicht op de East River, het Vrijheidsbeeld en de andere bruggen over de East River blijft adembenemend.
 
In Brooklyn zijn er twee plekken waar de de Brooklyn Bridge kun betreden. De pedestrian walkway begint bij de kruising Tillary Street-Adams Street. De tweede plek is via een trap onder de brug, op Washington Street. De brug bereik je het snelst via metrolijn A of C en station High Street-Brooklyn Bridge. Neem vervolgens de trap op Washington Street. Ga je ‘s avonds, dan kan deze route wellicht wat onveiliger aanvoelen. Neem dan lijn 2 of 3 naar station Clark Street, en loop via Clark Street, Cadman Plaza West en Tillary Street naar het begin van de brug.
 
Wil je in Manhattan de brug op, dan kan dit heel eenvoudig door vanuit City Hall Park over te steken naar de brug.
 
TIP: De pedestrian walkway is -in tegenstelling tot de naam- ook toegankelijk voor fietsers. Kijk dus goed uit! Je zult niet de eerste toerist zijn die wordt aangereden door een New Yorker met haast, met vervelende verwondingen en heftige discussies als gevolg.

Brooklyn Bridge: praktische informatie

Adres: Toegang tot de Brooklyn Bridge Promenade Brooklyn kruising Tillary St-Adams St, of via een trap op de hoek Prospect St-Washington St-Cadman Plaza E Manhattan City Hall Park, tegenover de brug

Openingstijden: doorlopend geopend

Toegang: gratis

Metro: Manhattan Brooklyn Bridge – City Hall (4,5,6,) Brooklyn High St (A,C), Clark Street (2,3), Borough Hall (2,3,4,5)
 

Website: