De leukste steden voor je stedentrip

Chrysler Building

Chrysler Building

Het Chrysler Building is de art-deco kroon op de New Yorkse skyline. Door velen wordt het beschouwd als het mooiste gebouw van de stad.
 
De wolkenkrabber dankt zijn naam aan autofabrikant Chrysler, die opracht gaf tot de bouw. Het hoofdkantoor van Chrysler was hier zo’n 20 jaar gevestigd.
 
Ten tijde van de bouw van het Chrysler Building heerste er in New York grote competitie om het hoogste gebouw te realiseren. Met een foefje werd 40 Wall Street in 1930 naar de kroon gestoken. De prestigieuze titel werd echter niet lang gedragen, een jaar later werd het Empire State Building het hoogste punt van de stad. Met een imposante hoogte van 319 meter geldt het Chrysler Building nog altijd als één van de hoogste gebouwen van de stad.

Architectuur

Maar nog meer dan om de hoogte wordt het Chrysler Building bewonderd om de architectuur. De sierlijke top, met haar terugwijkende bogen en driehoekige ramen, steelt de show, met name als deze in het donker is verlicht. Verder zijn op het gebouw diverse details die de afkomst verraden, zoals waterspuwers in de vorm van radiatordoppen.

 
Het Chrysler Building is, afgezien van de lobby, niet toegankelijk voor het publiek. Is dat jammer? Eigenlijk niet, het Chrysler Building blijft toch het mooist als je haar van een afstandje kunt bewonderen.

Chrysler Building: praktische informatie

Adres: 135 East 42nd Street

Openingstijden: het Chrysler Building is niet toegankelijk voor het publiek

Toegang:

Metro: Grand Central Station (4,5,6,7,S)
 

Website: tishmanspeyer.com