De leukste steden voor je stedentrip

Ellis Island

Ellis Island

Voor miljoenen mensen was Ellis Island de poort naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Nu is het voormalig immigratiestation een museum.
 
Tussen 1892 en 1954 heeft Ellis Island 12 miljoen immigranten verwelkomd in Amerika’s drukste immigratiestation. Op hoogtijdagen kwamen hier meer dan 10.000 mensen per dag aan, vol hoop en dromend van een nieuwe start. Van alle Amerikanen kan 40% tenminste één voorouder herleiden die via Ellis Island de Verenigde Staten is binnengekomen. Dit geeft wel het belang van het eiland aan voor de Amerikaanse geschiedenis en samenleving.

Ellis Island Immigration Museum

Het gebouw waar de miljoenen immigranten werden ondervraagd en medisch onderzocht vormt nu het onderkomen van het Ellis Island Immigration Museum. In het museum wordt je meegenomen in alle stadia van het immigratieproces: vanaf het vertrek via de reis naar Ellis Island tot en met het opbouwen van een nieuw bestaan. Vaak gebeurt dit aan de hand van verhalen van immigranten. De rondleiding geeft een goed beeld van de gang van zaken voordat iemand werd toegelaten tot de Verenigde Staten. Mis ook de documentaire Island of Hope, Island of Tears niet, die in een aantal theaters in het museum wordt vertoond. In het American Family Immigration History Center zijn de gegevens van vrijwel alle immigranten die hier aankwamen in te zien. Menig Amerikaan komt hier, op zoek naar gegevens over zijn voorouders.

Rondleidingen

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Ellis Island en de immigranten die hier het land binnenkwamen, kun je het beste aansluiten bij een rondleiding door één van de park rangers. Wil je alles op je eigen houtje verkennen, dan is er een audiotour beschikbaar. Trek voor beide rondleidingen zo’n 45 minuten uit.
 

Met name van april tot september is een bezoekje aan Ellis Island erg in trek. Op piekmomenten kan de wachttijd voor de ferry 90 minuten zijn, houd hier dus rekening mee!
 
TIP: Ben je van plan om zowel Liberty Island als Ellis Island te bezoeken? Doe dat dan op dezelfde dag, een ticket voor de ene locatie geeft ook toegang tot de andere. Pak wel voor 13 uur een ferry, je hebt dan rustig de tijd om beide eilanden op je gemak te bezoeken.

Praktische informatie over Ellis Island

Adres: Ellis Island

Openingstijden:
De eerste veerboot naar Ellis Island vertrekt om 9.30 uur, de laatste om 15.30 uur. De laatste veerboot van Ellis Island naar Manhattan vertrekt om 17 uur. In de zomermaanden vertrekt de eerste ferry een uurtje vroeger, en varen de laatste veerboten naar Ellis Island en terug naar Manhattan 1,5 tot 2 uur later. Slechte weersomstandigheden kunnen de afvaart van de veerboten verhinderen.

Toegang: $17

Metro: Bowling Green (4,5), South Ferry (1), Whitehall (R)
 

Website: nps.gov