De leukste steden voor je stedentrip

Empire State Building

Empire State Building

Vol trots torent het Empire State Building hoog uit boven de stad. Al 80 jaar is deze wolkenkrabber de grote constante aan de skyline van New York en heeft het miljoenen mensen adembenemende uitzichten geschonken.
 
Hoewel het Empire State Building niet meer het hoogste gebouw van New York is (dat is nu One World Trade Center), is het ongetwijfeld wel het bekendste. Sinds 1931 is de wolkenkrabber met haar 443 meter niet meer weg te denken uit de stad.
 
Bij de bouw sloeg de toren alle records. In die tijd was er een felle strijd gaande welk gebouw zich het hoogste ter wereld mocht noemen. Hierin bleef het Empire State Building onder andere het Chrysler Building en 40 Wall Street voor. Deze titel heeft het 42 jaar gehouden, tot de noordelijke toren van het World Trade Center werd opgeleverd.
 
De bouw was al even imponerend als het gebouw zelf. 3.400 Arbeiders zorgden er voor dat het Empire State Building binnen het jaar kon worden opgeleverd. Het is dan ook niet vreemd dat het gebouw door sommigen wordt beschouwd als het achtste wereldwonder, zoals ook wordt verbeeld in een kunstwerk in de buurt van de kassa’s.
 
Commercieel gezien is het Empire State Building niet altijd even succesvol geweest. Na de opening van de wolkenkrabber stond veel kantoorruimte leeg, waardoor het de bijnaam Empty State Building kreeg. Ook nu nog zou de uitbater van het gebouw meer inkomsten hebben van toeristen die de observatieplatforms bezoeken dan uit de verhuur van kantoorruimte.

Observatieplatforms

Het Empire State Building beschikt over 2 observatieplatforms. Het eerste vind je op je 86e verdieping. Op dit Main Deck kun je zowel binnen als buiten genieten van het uitzicht. Wil je nog hoger (en nog verder kijken), dan kun je door naar de 102e verdieping. Op dit Top Deck -het hoogst publiek toegankelijke punt van de stad- kun je in een overdekt observatorium uitkijken over de stad en omgeving. Dit uitkijkplatform is wel veel kleiner dan die op de 86e verdieping, en kan op drukke momenten worden gesloten.
 
De razensnelle liften van het Empire State Building brengen je binnen een minuut naar de 80e verdieping. Hier kun je een tentoonstelling over toren bezoeken of je uitleven in de souvenirwinkel. Wil je gelijk door naar het observatorium op de 86e verdieping, dan kun je de lift pakken, maar vanaf hier is de trap ook een optie.
 
Het uitzicht reikt op heldere dagen tot ruim 100 kilometer. Nog indrukwekkender is het uitzicht op New York zelf, met name tijdens en na zonsondergang.
 
Let op: zoals op veel plekken in New York is ook bij het Empire State Building een uitgebreide veiligheidscontrole. Dit kan voor vertraging zorgen. Neem geen flessen of een statief mee, deze zijn verboden. Heb je haast, dan kun je een expressticket kopen waarmee je de wachtrijen voor de lift overslaat. Koop je je ticket van tevoren online, dan kun je natuurlijk ook de rij voor de kassa’s overslaan.

Praktische informatie over het Empire State Building

Adres: 350 5th Avenue

Openingstijden: maandag – zondag 08:00 u – 02:00 u

Toegang: $ 22 (main deck), $ 37 (main deck + top deck)

Metro: 34 St – Herald Sq (B,D,F,M,N,Q,R)
 

Website: esbnyc.com