De leukste steden voor je stedentrip

New York Public Library

New York Public Library

De ‘main branch’ van de New York Public Library is het vlaggenschip van de New Yorkse bibliotheken. Met name de Rose Main Reading Room is een bezoek waard.

De New York Public Library is ontstaan uit de samenvoeging van de collecties van diverse bibliotheken en privéverzamelingen. Men wilde een grote, belangrijke bibliotheek in een imposant gebouw. En er kan gerust gesteld worden dat in die opzet is geslaagd. Het in beaux-arts-stijl opgetrokken gebouw werd in 1911 geopend, 9 jaar na de start van de bouw. Het had toen alleen al een jaar geduurd om de diverse boekencollecties naar hun nieuwe onderkomen te verhuizen.
 
Bij het beklimmen van de trappen naar de bibliotheek vallen de twee marmeren leeuwen op de die ingang ‘bewaken’. Hun (bij)namen, Patience (geduld) en Fortitude (standvastigheid), kregen ze van voormalig burgemeester LaGuardia tijdens de grote depressie van de jaren 30. Het waren volgens hem eigenschappen die iedere inwoner van New York nodig had om de crisis door te komen.

Onderzoeksbibliotheek

Onderzoekers uit alle werelddelen bezoeken de hoofdvestiging van de New York Public Library aan Fifth Avenue vanwege de enorme collectie wetenschappelijke publicaties. Maar ook aan de toekomst wordt gedacht: in het Children’s Center is een grote verzameling informatieve, prenten- en verhalenboeken voor iedereen van 0 tot 12.
 
Pronkstukken in de collectie zijn enkele eerste drukken van werken van Shakespeare, een Gutenbergbijbel en een handgeschreven versie van de onafhankelijkheidsverklaring van Thomas Jefferson.

Rose Main Reading Room

De parel aan de kroon van de New York Public Library is de Rose Main Reading Room. Deze enorme leeszaal herbergt duizenden standaardwerken. Staat het boek wat je wilt lezen er niet bij? Dan wordt het voor je opgezocht en bezorgt via een buizensysteem. Vervolgens kun je rustig neervlijen aan één van de vele leestafels. Geen zin of tijd om te lezen? Geniet dan van het mooi versierde plafond, de sierlijke kroonluchters, de rijen boekenkasten en de serene sfeer die hier heerst.

Rondleiding New York Public Library

Wil je meer zien van de bibliotheek? Elke dag zijn er gratis rondleidingen door Stephen A. Schwarzman building, zoals het gebouw heet na een forse schenking van de naamgever. Op maandag tot en met zaterdag starten de rondleidingen om 11 uur en 14 uur, op zondag alleen om 14 uur. De rondleiding start bij de receptie in Astor Hall.

New York Public Library: praktische informatie

Adres: 5th Avenue – 42nd Street

Openingstijden: ma, do, vr, za 10-18 uur, di, wo 10-20 uur, zo 10-17 uur (‘s zomers op zondag gesloten)

Toegang: gratis

Metro: 42nd St.-Bryant Park (B, D, F, V)
 

Website: nypl.org