De leukste steden voor je stedentrip

Rockefeller Center

Rockefeller Center

Het Rockefeller Center is een complex met 19 gebouwen in Midtown, dat sinds 1987 de monumentenstatus bezit. Het complex is onder meer bekend van de jaarlijkse ontlichten van de kerstboom, en van gebouwen als het GE Building en Radio City Music Hall.
 
Waar menig zichzelf respecterende stad al trots zou zijn op een centrum met de grootte en faciliteiten van het Rockefeller Center, is het op de enorme schaal van New York maar een klein stukje van Midtown. Maar wel een stukje waar veel te zien en de beleven is.
 
Van de vele stukjes van de stad waar het geslacht Rockefeller een stempel op heeft gedrukt, is de ondernemende geest van de familie hier het meest duidelijk waar te nemen. Het met olie vergaarde familiekapitaal werd in de loop van de 20e eeuw geïnvesteerd in vastgoedprojecten.
 
Toen John D. Rockefeller jr. in 1928 een stuk grond tussen 48th en 51st Street en 5th en 6th Avenue wist te verwerven, was het de bedoeling om hier een nieuw onderkomen voor de Metropolitan Opera te bouwen. De beurskrach van 1929 zette hier echter een streep door, waardoor Rockefeller genoodzaakt was om de ontwikkeling van het gebied alleen door te zetten. Het leidde tot het grootste en duurste privaat gefinancierde project van die tijd.

GE Building

Het bekendste gebouw van het complex is ongetwijfeld het GE Building, een vast oriëntatiepunt aan de skyline van New York. De in art-deco opgetrokken wolkenkrabber telt 70 verdiepingen, en geeft onder andere onderdak aan veel studio’s van tv-zender NBC. Beroemde programma’s als The Today Show, Late Night with Jimmy Fallon en Saturday Night Live worden hier opgenomen. Op de bovenste verdiepingen kun je op observatieplatform Top of the Rock jezelf vergapen aan de het uitzicht over de stad.
 
Aan de voet van het GE Building vind je de Lower Plaza. Hier worden elk jaar de lampjes in de bekendste kerstboom van de VS ontstoken, een traditie sinds 1933 en een evenement dat tegenwoordig in het gehele land live op tv wordt uitgezonden. Ook is hier de beroemde ice skating rink, de ijsbaan.

Radio City Music Hall

Aan de zijde van 6th Avenue (of Avenue of the Americas) is Radio City Music Hall gevestigd. Dit wereldberoemde theater heeft al veel sterren en imponerende evenementen onderdak gegeven. Het theater heeft een capaciteit van 6.000 plaatsen. Eén van de jaarlijkse hoogtepunten is de Christmas Show met de danseressen van The Rockettes.

Concourse

Alle gebouwen van het Rockefeller Center zijn verbonden door een netwerken van ondergrondse gangen. Deze gangen vormen tevens een uitgestrekt winkelcentrum, met veel keus uit winkels en restaurants.

Rondleidingen

Wil je meer weten van het complex? De Rockefeller Center Tour zoomt in op de geschiedenis, architectuur en verschillende functies van het complex. Een andere leuke rondleiding is die door de studio’s van NBC. Ga backstage bij bekende tv-programma’s! De tour duurt ongeveer een uur. Tickets voor beide rondleidingen koop je bij de NBC Experience Store aan 49th Street.

Praktische informatie over Rockefeller Center

Adres: Rockefeller Plaza. Ingang rondleidingen: NBC Experience Store, 49th Street tussen 5th en 6th Avenue.

Openingstijden: maandag – zondag rondleiding vanaf 10 uur

Toegang: rondleiding Rockefeller Center Tour: $ 15, rondleiding NBC Studio Tour: $24

Metro: 47-50 Sts – Rockefeller Ctr (B,D,F,M), 5 Av-53 St (E,M)
 

Website: rockefellercenter.com, NBC Studio Tour