De leukste steden voor je stedentrip

South Street Seaport

South Street Seaport

Eén van Manhattans weinige echt historische buurten is een toeristische maar prettige mix van winkels, horeca en bezienswaardigheden.
 
In de 19e eeuw was de omgeving van South Street Seaport een bruisend commercieel centrum, gelegen aan de drukste haven van New York. Veerboten voeren af en aan, er werd volop handel gedreven en de beroemde Fulton Fish Market -de belangrijkste vismarkt aan de oostkust- voorzag de stad van verse vis en zeevruchten. Maar met de opening van de Brooklyn Bridge in 1883 nam het belang van de haven af en zette het verval langzaam in.
 
Zo’n vijftig jaar geleden begon men het belang in te zien van het behoud van dit unieke en historische stukje New York. De oprukkende bouwdrift in het Financial District bedreigde de historische panden rond Fulton Street en Front Street, waarop de omgeving werd uitgeroepen tot “historic disctrict”. Het oorspronkelijke doel van South Street Seaport, behoud van en educatie over dit geschiedrijke stukje Manhattan, wordt tegenwoordig steeds meer op de achtergrond gedrongen door de toenemende focus op commercie, horeca en vermaak.
 
South Street Seaport omvat tegenwoordig een aantal pieren, het South Street Seaport Museum en achterliggende historische straten als Fulton Street.

Pier 17

Het meest bekende beeld van South Street Seaport is waarschijnlijk dat van Pier 17. De aanblik van het kenmerkende rode gebouw aan de East River, met historische schepen die afsteken tegen de wolkenkrabbers van het Financial District, vormt dan ook een pittoresk plaatje. Lichtschip Ambrose, de Wavertree (één van de grootste zeilschepen van smeedijzer) en viermaster Peking zijn te bezichtigen voor het publiek. Het gebouw zelf bevat voornamelijk winkels en restaurants.

Schermerhorn Row

Aan de andere kant van de FDR Drive, de snelweg langs Manhattan, ligt Fulton Street. Deze geplaveide straat (op zich al een bezienswaardigheid in New York) wordt omzoomd door oude pakhuizen en het gebouw van de voormalige Fulton Fish Market, die in 2005 verhuisde naar de Bronx. Het meest bezienswaardig is Schermerhorn Row, een rij van 12 pakhuizen uit 1811. Ook hier vind je winkels, restaurants en kunstgalerieën in alle soorten en maten.

South Street Seaport Museum

Het South Street Seaport Museum (12 Fulton Street) kent een aantal verschillende exposities, die gedeeltelijk ingaan op de geschiedenis van de omgeving. Ook worden er andere thema’s behandeld, zoals folk art, de natuur van Manhattan voor de stichting van de stad en een fototentoonstelling over Occupy Wall Street. De toegang is $10, waarmee je ook het lichtschip Ambrose kunt bezoeken.
 
TIP: Wil je nog het theater of een musical bezoeken? South Street Seaport heeft een eigen TKTS-kiosk, waar je tegen gereduceerde prijzen last-minute kaarten kunt kopen. Je vind de TKTS-vestiging op de hoek van Front Street en John Street, iets ten zuidwesten van het complex.

Praktische informatie over South Street Seaport

Adres: South Street/Fulton Street

Openingstijden: maandag – zondag 10-19 uur, zondag 10-18 uur (winkels)

Toegang: gratis

Metro: Fulton St (2,3,4,5,A,C,J,Z)
 

Website: southstreetseaport.com