De leukste steden voor je stedentrip

United Nations Headquarters

United Nations Headquarters

De invloed van New York in de wereld komt onder andere duidelijk naar voren door de aanwezigheid van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.
 
192 Vlaggen wapperen fier op een rij voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Deze rij vlaggen markeert het terrein aan de oostzijde van Manhattan, van waaruit de VN bijdraagt aan een betere wereld.
 
De internationale organisatie die zich inzet voor vrede, veiligheid, internationaal recht, mensenrechten en economische en sociale ontwikkeling heeft sinds 1952 haar domicilie in New York. Zeven jaar na de oprichting van de VN kwam het complex gereed.
 
Het terrein waarop het hoofdkwartier is gevestigd, is geschonken door de familie Rockefeller. De 38 verdiepingen hoge kantoortoren, het Secretariat Building, is naar een gezamenlijk ontwerp van de befaamde architecten Le Corbusier en Oscar Niemeyer. De secretaris-generaal van de VN, op dit moment Ban Ki-moon, heeft zijn kantoor op de 37e verdieping. In het General Assembly Building is al menig diplomatiek robbertje gevochten. De grote vergaderzaal heeft een totale capaciteit van 1.800 personen, waarvan 6 plekken voor de delegaties van elk van de 192 landen. De Dag Hammarskjöld Library, vernoemd naar de verongelukte (of vermoorde?) geliefde secretaris-generaal, heeft een grote collectie boeken, kranten, tijdschriften en kaarten.

Rondleiding UN Headquarters

Er zijn verschillende dingen te zien en doen bij het United Nations Headquarters. Zo zijn er in het Visitors Centre verschillende (foto-)tentoonstellingen over thema’s die de VN direct aangaan, zoals klimaatverandering, de blauwhelmen en mensenrechten. Filatelisten kunnen speciale VN-postzegels kopen in het postkantoortje. Maar het meest tot de verbeelding spreken de rondleidingen, waarbij je onder andere de General Assembly Hall bezoekt. Rondleidingen worden op maandag tot en met vrijdag van 9:45 uur tot 16:45 uur gegeven en duren ongeveer een uur. Ook op zaterdag en zondag kun je hiervoor terecht, van 10 uur tot 16:15 uur. In januari en februari is het Visitors Centre in het weekend gesloten, en zijn er dus op zaterdag en zondag geen rondleidingen. Ga je liever iets meer je eigen gang, dan kun je ook een audiotour nemen. Houdt er dan wel mee dat je om veiligheidsredenen dan nog in een groep wordt rondgeleid.
 
Bij een bezoek aan het UN Headquarters verlaat je even de Verenigde Staten. Het VN-complex heeft een onafhankelijke status en is onafhankelijk grondgebied, waarbij regelgeving van de VN de lokale wetgeving overtreft. Denk trouwens niet dat je hierdoor onschendbaar bent: het gebied valt gewoon onder jurisdictie van de VS en waar wetgeving van de VS niet wordt overtroffen, blijft deze gewoon gelden.

Knotted Gun

Rond het VN Hoofdkwartier zijn diverse bekende sculpturen te bewonderen. Eén van de bekendste is Non-violence, beter bekend als The Knotted Gun. Het beeld van een pistool waarbij in de loop een knoop is gelegd symboliseert de doelstellingen van de VN erg duidelijk. In totaal bestaan er 16 kopieën van het beeld, maar dit geschenk van de staat Luxemburg is één van de drie originele exemplaren.

 
In de buurt:

United Nations Headquarters: praktische informatie

Adres: United Nations Plaza

Openingstijden: maandag – vrijdag 09:00 u – 17:30 u, zaterdag & zondag 10:00 u – 16:15 u. In januari en februari is het Visitor Centre in het weekend gesloten!

Toegang: $ 16

Metro: Grand Central Station (4,5,6,7)
 

Website: visit.un.org