De leukste steden voor je stedentrip

Vrijheidsbeeld

Vrijheidsbeeld

Al meer dan 125 jaar begroet Lady Liberty bezoekers uit alle windstreken. Het Vrijheidsbeeld is dan ook één van New Yorks meest geliefde bezienswaardigheden.
 

Momenteel wordt het Vrijheidsbeeld gerestaureerd. Hierdoor zijn bepaalde delen van het beeld en het Liberty Island Museum niet toegankelijk. Per 28 oktober 2012 is de kroon weer geopend. Het eiland zelf kan ook worden bezocht. Het beeld en het museum zijn waarschijnlijk vanaf eind 2012 weer geopend.

 
Ter gelegenheid van een eeuw onafhankelijkheid, schonk het Franse volk in 1886 het Vrijheidsbeeld aan de Verenigde Staten. Het beeld stelt Libertas, de Romeinse godin van de vrijheid, voor en staat vol van de symboliek. De fakkel van het beeld verlicht de wereld, de zeven punten in de kroon staan voor de zeven continenten en zeven zeeën, en de gebroken ketting aan de voeten van het Vrijheidsbeeld staat symbool voor het doorbreken van de onderdrukking. Oorspronkelijk zou het Vrijheidsbeeld helemaal niet in New York worden geplaatst: het zou een gigantische vuurtoren worden aan de ingang van het Suezkanaal, maar Egypte had hier geen geld voor.
 
Maar meer nog dan de symboliek die in het beeld is verwerkt, staat Lady Liberty symbool voor nieuwe hoop. Miljoenen immigranten beschouwden het als icoon van nieuwe kansen, en zagen het beeld voordat ze op Ellis Island hun eerst voet op Amerikaanse bodem zetten.
 
Inclusief voetstuk is het Vrijheidsbeeld 93 meter hoog. Het beeld is opgetrokken uit 31 ton koper en 125 ton staal. Per jaar komen er zo’n 4 miljoen bezoekers op af.

Vrijheidsbeeld bezoeken

Het Vrijheidsbeeld ligt op een eiland -Liberty Island- in de Upper Bay, waar de Hudson en East River in uitmonden. Een bezoek begint dan ook in Battery Park, op het zuidpuntje van Manhattan. Hier vertrekken de veerponten naar Liberty Island en Ellis Island. Neem de tijd: het tochtje naar Liberty Island duurt 15 minuten door veiligheidsmaatregelen kan de wachttijd voor het pont oplopen tot zo’n 45 minuten. Je kunt trouwens ook de oversteek maken vanuit Liberty State Park in New Jersey, waar de wacht- en reistijden wat korter zijn. Vanuit Manhattan is Liberty State Park echter lastig met het openbaar vervoer te bereiken.
 
Er zijn verschillende manieren om het Vrijheidsbeeld te bezoeken. Zo is het voetstuk (pedestal) te bezichtigen, maar kun je ook het beeld beklimmen tot de kroon (crown), waar een prachtig uitzicht op je wacht. De beklimming is wel pittig, met 350 treden waarvan de laatste 150 op een smalle wenteltrap. Ook is het aantal toegangskaarten voor de kroon zeer beperkt, zo’n 3.000 per dag. Van tevoren online reserveren is dan ook ten sterkste aangeraden. Bepaalde delen van het beeld zijn tot 2013 niet te bezichtigen in verband met een renovatie.
 
Nog een reden om Liberty Island te bezoeken is het mooie uitzicht op downtown Manhattan.

Rondleiding

Wil je meer weten over Liberty Island en het Vrijheidsbeeld? Er staan Park Rangers klaar om je (in groepen) rond te leiden over het eiland. Ook is een een audiotour verkrijgbaar, de kosten zijn inbegrepen bij het ticket.
 
Van april tot september is een bezoekje aan Liberty Island erg in trek. Op piekmomenten kan de wachttijd 90 minuten zijn, houd hier dus rekening mee!
 
TIP: Ben je van plan om zowel Liberty Island als Ellis Island te bezoeken? Doe dat dan op dezelfde dag, een ticket voor de ene locatie geeft ook toegang tot de andere. Pak wel voor 13 uur een ferry, je hebt dan rustig de tijd om beide eilanden op je gemak te bezoeken.

Praktische informatie over het Vrijheidsbeeld

Momenteel wordt het Vrijheidsbeeld gerestaureerd. Hierdoor zijn bepaalde delen van het beeld en het Liberty Island Museum niet toegankelijk. Per 28 oktober 2012 is de kroon weer geopend. Het eiland zelf kan ook worden bezocht. Het beeld en het museum zijn waarschijnlijk vanaf eind 2012 weer geopend.

Adres: Liberty Island

Openingstijden: De eerste veerboot naar Liberty Island vertrekt om 9.30 uur, de laatste om 15.30 uur. De laatste veerboot van Liberty Island naar Manhattan vertrekt om 17 uur. In de zomermaanden vertrekt de eerste ferry een uurtje vroeger, en varen de laatste veerboten naar Liberty Island en terug naar Manhattan 1,5 tot 2 uur later.

Toegang: € 17 (veerboot). Voor Liberty Island zelf geldt geen toegangsprijs. Het beeld zelf is momenteel wegens renovatie niet toegankelijk.

Metro: Bowling Green (4,5), South Ferry (1), Whitehall (R)
 

Website: nps.gov