De leukste steden voor je stedentrip

Guggenheim Museum

Guggenheim Museum

Hoewel de tentakels van het Guggenheim-imperium inmiddels zijn doorgedrongen tot Europa en het Midden-Oosten, blijft de New Yorkse vestiging aan Museum Mile toch de bekendste. Het museum biedt een vermaarde collectie, variërend van impressionisme tot hedendaagse kunst. De bijzondere en kenmerkende architectuur is voor de één de kers op de taart, voor de ander het hoofddoel van het bezoek.

Er wordt wel eens gezegd dat het belangrijkste kunstwerk van het Solomon R. Guggenheim Museum het gebouw zelf is. Architect Frank Lloyd Wright heeft er 15 jaar over gedaan om het museum te ontwerpen, waarbij 700 tekeningen in de prullebak werden geworpen. Ironisch genoeg overleed Wright 6 maanden voor de opening van het museum in 1959. De grensverleggende architectuur veroorzaakte veel ophef, onder zowel inwoners van de stad als kunstenaars, die vonden dat het gebouw ongeschikt was om hun werken in te vertonen.

Inmiddels wordt gebouw gekoesterd als één van de meest kenmerkende en iconische herkenningspunten van New York. Het leidde 1992 weer tot protest toen het museum werd uitgebreid met een rechthoekige toren naast het spiraalvormige hoofdgebouw. Dit zou het originele ontwerp teveel aantasten.

Oprichting van het museum

Solomon Guggenheim, rijk geworden in de mijnbouw, was een fervent kunstverzamelaar. Hij startte met een collectie oude meesters, maar in de loop van de tijd verschoof zijn interesse naar meer abstract werk. In 1930 besloot hij niet meer alleen van zijn alsmaar groeiende collectie te genieten, en begon exposities in zijn eigen appartement. In 1939 leidde dit tot de opening van het Museum of Non-Objective Painting. Guggenheim stierf 10 jaar later, waarna het museum zijn naam zou dragen. De collectie was toen uitgegroeid tot een grote verzameling van voornamelijk expressionistische en surrealistische werken.

Collectie Guggenheim

De collectie van het Guggenheim bestaat eigenlijk uit verschillende privéverzamelingen die in de loop van de tijd zijn samengevoegd. Naast de verzameling van de stichter zelf hebben ook de collecties van zijn nicht Peggy (abstracte en surrealistische werken), Justin K. Thannhauser (impressionisten en postimpressionisten) en graaf Giuseppe Panza di Biumo (minimalisten, postminimalisten en conceptuele kunst) hier onderdak gevonden. Ook worden nog regelmatig werken aan het museum geschonken, zoals 200 foto’s door de stichting van de bekende fotograaf Robert Mapplethorpe.

Het Guggenheim heeft een permanente expositie van zo’n 5.000 werken, plus wisselende tentoonstellingen. Terwijl je langzaam de spiraalvorm van het gebouw naar beneden volgt, zie je werken van onder meer Picasso, Monet, Van Gogh, Kandinsky en Chagall.

Praktische informatie over het Guggenheim Museum

Adres: 1071 5th Avenue (kruising 89th Street)

Openingstijden: (toegang tot een half uur voor sluitingstijd)

maandag 10 – 17:45 uur
dinsdag 10 – 17:45 uur
woensdag 10 – 17:45 uur
donderdag gesloten
vrijdag 10 – 17:45 uur
zaterdag 10 – 19:45 uur Vanaf 16:45 uur “Pay what you wish”
zondag 10 – 17:45 uur

Toegang: $ 18. Elke zaterdagavond is het vanaf 16:45 uur “Pay what you wish”, waarbij je zelf je toegangsprijs mag bepalen.

Metro: 86 St (4,5,6)
 

Website: guggenheim.org/new-york