De leukste steden voor je stedentrip

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art

Elk jaar genieten 5 miljoen bezoekers van de bijna onuitputtelijke kunstschatten van ‘The Met’. Van oud-Griekse kunst tot honkbalplaatjes, van Rembrandt tot Picasso.

Met meer dan 2 miljoen kunstwerken, opeengepakt op 190.000 vierkante meter, is het Metropolitan Museum of Art één van de best bezochte attracties van New York.

Het Met kent 17 verschillende afdelingen met kunst uit praktisch alle windstreken en alle perioden vanaf de Egyptische beschaving, waar bij deze laatste de Tempel van Dendur een grote publiekstrekker is. In de afdeling Arms and Armor zijn veel wapens en harnassen uit middeleeuws Europa en Japan te zien, maar ook uit het Romeinse Rijk en veel harnassen die door koningen en prinsen zijn gedragen. In The Costume Institute worden tentoonstellingen gegeven rond een bepaalde designer, stijlicoon of een bepaald thema.

Hollandse meesters

De collectie Europese schilderijen kent veel bekende werken van beroemde schilders als Dégas, Cézanne, Van Gogh, Renoir en Gauguin. Ook veel Hollandse meesters hebben hier hun plekje: Rembrandt, Vermeer, Aelbert Cuyp, Van Ruysdael en anderen schitteren aan de museumwanden. Ook de afdeling Drawings and Prints kent veel indrukwekkende tekeningen en drukwerken van imponerende namen als Da Vinci, Michelangelo en Picasso. Heeft dit alles je interesse, sla dan niet de Robert Lehman Collection over.

Muziekinstrumenten

Van een heel andere orde is de unieke verzameling muziekinstrumenten. Zo’n 5.000 instrumenten van over de gehele wereld zijn hier samengebracht, en veel stukken zijn nog altijd bespeelbaar. Pronkstukken zijn een aantal violen van de vermaarde violenbouwer Stradivarius en de oudste piano ter wereld (uit 1720).

Het museum kent verder nog afdelingen voor antiquiteiten uit het Midden Oosten, kunst uit Afrika, Oceanië en Azië, en Griekse, Romeinse en Islamitische kunst.

Omdat het museum zo uitgebreid is, is het goed om te weten wat je wilt gaan zien en waar dit is te vinden. Op de website van het Met kun je jezelf al uitstekend oriënteren. Bij de kaartverkoop in de Great Hall zijn plattegronden te krijgen.

The Cloisters

Een gedeelte van de collectie van het Met is ondergebracht in The Cloisters, een bijzonder gebouw dat is samengesteld uit delen van 5 verschillende Franse kloosters. Dit museum is geheel gewijd aan de kunst en architectuur van middeleeuws Europa. De collectie bestaat uit zo’n 3.000 stukken.
Je vind The Cloisters in Fort Tryon Park, op het noordelijkste puntje van Manhattan en ver weg van de drukte van Midtown (metro lijn A naar 190 St).

Tip: Het dakterras (Iris and B. Gerald Cantor Roofgarden) van het Met geeft adembenemende uitzichten over Central Park en op de skyline. Sommigen zeggen zelfs dat je vanaf hier het beste uitzicht van Manhattan hebt. ‘s Zomers is er een speciale beeldenexpositie. Met name met mooi weer is het café op het dakterras populair, wees er dan op tijd bij. Geopend van mei tot de late herfst, als het weer het toelaat.

Praktische informatie over het Metropolitan Museum of Art

Adres: 1000 5th Avenue (kruising 82nd Street)

Openingstijden:

maandag gesloten
dinsdag 9:30-17:30 uur
woensdag 9:30-17:30 uur
donderdag 9:30-17:30 uur Elke 1e donderdag van de maand tot 20:30 uur
vrijdag 9:30-21:00 uur
zaterdag 9:30-21:00 uur
zondag 9:30-17:30 uur

Toegang: Er is een aanbevolen toegangsprijs $ 25, maar je kunt zelf bepalen hoeveel je over hebt voor een bezoek aan het museum. Een toegangskaart voor het Met geeft op dezelfde dag ook toegang tot The Cloisters.

Metro: 86 St (4,5,6)
 

Website: metmuseum.org