De leukste steden voor je stedentrip

MoMA Museum of Modern Art

MoMA Museum of Modern Art

Is moderne en hedendaagse kunst helemaal jouw ding? Dan is het Museum of Modern Art (kortweg MoMA) jouw tempel. Ook architectuurliefhebbers komen hier erg aan hun trekken.

Sinds 1929 timmert het MoMA al aan de weg en het museum wordt tegenwoordig beschouwd als het meest invloedrijke museum ter wereld op het gebied van moderne kunst. Abby Aldrich Rockefeller, vrouw van vastgoed-tycoon en filantroop John D. Rockefeller was de drijvende kracht toen ten tijde van de grote beurskrach de eerste tentoonstelling werd geopend. Zij wist samen met haar vriendinnen een expositie van postimpressionisten als Gauguin, Cézanne en Van Gogh samen te stellen. Saillant genoeg wilde haar man niets weten van moderne kunst in het algemeen en het MoMA in het bijzonder, waardoor het museum bekostigd moest worden door andere financiers. Rockefeller heeft dit later ruimschoots goedgemaakt door onder andere de grond te schenken waarop het MoMA nu is gevestigd.

Collectie

De collectie van het MoMA bevat zo’n 150.000 werken en omspant de periode eind 19e eeuw tot vandaag. De verzameling is erg divers: zowel schilderijen, sculpturen, tekeningen, film, fotografie, drukwerken, architectuur als performance art zijn vertegenwoordigd.

De afdeling Painting & Sculpture spreekt wellicht het meest tot de verbeelding. Het is de grootste en meest omvattende collectie moderne kunst ter wereld, waaraan befaamde kunstenaars als Dalí, Picasso, Jackson Pollock, Willem de Kooning en Dada. Beroemde werken uit de collectie zijn onder andere De Sterrennacht van Van Gogh, Campbell’s Soup Cans van Andy Warhol, Broadway Boogie Woogie van Mondriaan en Waterlelies van Claude Monet.

De Film Library heeft een verzameling van 22.000 films en 4 miljoen ‘stills’, beelden uit films. Het is de grootste verzameling internationale films in de Verenigde Staten.

Een prachtig toetje is de beeldentuin, vernoemd naar de oprichter van het museum. De bijzonder vreedzame tuin herbergt beeldhouwwerken van onder meer Rodin en een populaire installatie van Yoko Ono, en geeft een mooi uitzicht op het museum.

Architectuur

Je hoeft niet alleen voor de indrukwekkende collectie het MoMA te bezoeken. Het museum is in het begin van de eeuw spectaculair gerenoveerd en uitgebreid onder leiding van de Japanse architect Yosio Taniguchi. Hierdoor werd het totale oppervlak bijna verdubbeld en kreeg het museum een erg prettige en ruimtelijke opzet. Dit is gelijk al te zien als je het atrium betreedt.

Tip: elke vrijdag is vanaf 16 uur de toegang gratis. Je hebt dan nog 4 uur de tijd om door het MoMA te dwalen. Wil je alleen de hoogtepunten zien? Dan is dit goed geschikt, maar wees dan wel bereid om je door mensenmassa’s te worstelen.

In de omgeving van MoMA Museum of Modern Art :

MoMA Museum of Modern Art: praktische informatie

Adres: 11 West 53th Street

Openingstijden:

maandag 10:30 – 17 uur
dinsdag gesloten
woensdag 10:30 – 17 uur
donderdag 10:30 – 17 uur Elke 1e donderdag van de maand tot 20:30 uur
vrijdag 10:30 – 20 uur
zaterdag 10:30 – 17 uur
zondag 10:30 – 17 uur

Toegang: $ 25. Elke vrijdagavond is het vanaf 16 uur Target Free Friday Night. De toegang is dan gratis. Het kan dan erg druk zijn!

Metro: 47-50 Sts – Rockefeller Ctr (B,D,F,M), 5 Av-53 St (E,M)
 

Website: moma.org