De leukste steden voor je stedentrip

Praktische info over New York

Praktisch

Aan het voorbereiden voor een stedentrip naar New York? Alles over het weer, vervoer, veiligheid en andere praktische zaken vind je hier.

Tijdsverschil
In New York wordt de Eastern Standard Time gehanteerd. Dit betekent dat het 6 uur vroeger is dan bij ons.

Valuta
De ‘almighty’ dollar ($) bestaat uit 100 cents en is ongeveer € 1,31 waard (koers per 16 april 2012). De munten (met hun bijnaam) zijn: 1 cent (penny), 5 cent (nickel), 10 cent (dime), 25 cent (quarter), 50 cent (half dollar) en 1 dollar. Er zijn biljetten in omloop van $1, $2, $5, $10, $20, $50 en $100., die qua grootte en kleur erg op elkaar lijken. Kijk dus goed uit bij wat je geeft en terugkrijgt. De biljetten van $50 en $100 worden minder goed geaccepteerd, het is dus handiger om kleinere coupures bij je te hebben.

Pinnen en creditcards
Overal in New York vind je geldautomaten (ATM). Let wel op de kosten van het pinnen in het buitenland. Deze kosten zijn op te vragen bij je bank.
In de Verenigde Staten is het volstrekt normaal om met een creditcard te betalen. Heb je er één op zak, dan maak je het jezelf weer een stuk(je) makkelijker.

Electriciteit
New York kent een ander stroomnet dan wij gewend zijn: alles draait op 110 volt, in plaats van de bij ons gebruikelijke 220 volt. Ga dus na of de apparaten die je wilt meenemen hiervoor geschikt zijn! Vaak is dit wel het geval. Kan dit niet en moet je het betreffende apparaat toch meenemen, laat je dan bij een elektronicawinkel voorlichten over een omvormer, waarmee je het voltage kunt aanpassen. Daarnaast is een verloop- of reisstekker onmisbaar: Amerikaanse stekkers kennen 2 platte pinnen.

Roken
Steek je er graag één op? Dan krijg je het zwaar in New York. Roken is verboden in café’s, restaurants en openbare gebouwen. Sinds 23 mei 2011 is het beleid nog verder aangescherpt: ook in parken, op stranden, promenades, pleinen en andere publieke plekken mag niet worden gerookt. Op overtreding staat een boete van $ 50.

New York, openbaar vervoer, subway

Om New York goed te kunnen verkennen, is het openbaar vervoer onmisbaar. Hoewel veel plekken opmerkelijk goed te belopen zijn, ontkom je niet aan een ritje per metro, taxi of – …

Weer en klimaat in New York

New York kent een klimaat van uitersten: hittegolven en sneeuwstormen zijn niet zeldzaam. Maar in de lente en herfst is het weer meestal ideaal om de stad te bezoeken.

New York ESTA

Op stedentrip naar New York? Dan ben je verplicht reistoestemming te vragen aan de Amerikaanse overheid, via het ESTA-programma. Hier lees je alles over ESTA.

Veiligheid in New York: NYPD

New York is de veiligste grote stad van de Verenigde Staten. Het zero-tolerance beleid dat door burgmeester Rudolph Giuliani in de jaren negentig is ingezet, heeft veel veranderd in het – …