De leukste steden voor je stedentrip

ESTA

ESTA

Op stedentrip naar New York? Dan ben je verplicht reistoestemming te vragen aan de Amerikaanse overheid, via het ESTA-programma. Hier lees je alles over ESTA.

Tot een paar jaar geleden diende je in het vliegtuig naar New York je nog door een hele papierwinkel te worstelen om de Verenigde Staten binnen te komen. Dit is verleden tijd sinds de komst van ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Dit systeem bepaalt of een reis naar de Verenigde Staten een veiligheids- of wetshandhavingsrisico inhoudt.

Voor wie is ESTA bedoeld?

Staatsburgers en ingezetenen van landen die onder het Visa Waiver Program vallen, zijn verplicht zich voor een reis naar de Verenigde Staten via ESTA te registreren. Nederland en Belgiƫ vallen onder dit programma. Je verblijf mag maximaal 90 dagen duren.

Wanneer moet ik mij registreren?

Er zit geen beperking aan de aanvraagperiode, maar het is handig om dit op tijd te doen.

Wanneer hoef ik me niet via ESTA te registreren?

Registratie via ESTA is niet nodig in de volgende gevallen:
-je bent in het bezit van een greencard (werkvergunning) of bezoekersvisum;
-je hebt je korter dan 2 jaar geleden al geregistreerd in ESTA.

Heb je je korter dan 2 jaar geleden in ESTA geregistreerd, maar heb je een nieuw paspoort, is je naam veranderd (bijvoorbeeld omdat je in de tussentijd getrouwd bent), zijn er andere ingrijpende veranderingen of heb je reden om de vragen uit de procedure anders te beantwoorden? Dan moet je je wel opnieuw registreren!

Verloopt je registratie op het moment dat je in de Verenigde Staten bent? Dan hoef je je voor deze reis niet opnieuw te registreren.

Mijn aanvraag is afgekeurd!

Als je aanvraag niet wordt goedgekeurd, moet je een bezoekersvisum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade. Dit kan een tijdje duren en alsnog worden afgewezen.

Wat kost ESTA?

Er worden per aanvraag $4 verwerkingskosten berekend. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan kost dit nog eens $10. Je dient dit per creditcard te betalen, houd die dus bij de hand als je je aanvraag indient!

Wat moet ik doen met mijn ESTA-goedkeuring?

Niets, alles wordt verder automatisch geregeld. Er wordt wel aangeraden om een afdruk van je goedkeuring mee te nemen.

Waar vind ik ESTA?

De aanvraagprocedure, laatste nieuws en veelgestelde vragen (ook in het Nederlands) vind je hier: http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/esta/