De leukste steden voor je stedentrip

Subway (metro)

Subway (metro)

De subway van New York is essentieel om je efficiënt en veilig door de stad te verplaatsen. Het New Yorkse metronet is één van de grootste ter wereld, en een metrostation is in Manhattan dan ook zelden ver weg.

400 kilometer spoor, 468 stations, 24 lijnen waarmee 4 van de 5 boroughs 24 uur per dag, 7 dagen in de week worden bediend: dat is een korte samenvatting van de metro van New York. Het netwerk is sinds 1904 een cruciale levensader voor de stad waar haast en verkeersopstoppingen gemeengoed zijn. De metro, of subway zoals de New Yorkers zelf zeggen, is dan ook onmisbaar om de stad te verkennen.

De 24 metrolijnen hebben een letter (A, B, C…) of cijfer (1 t/m 7) en worden geëxploiteerd door de Metro Transit Authority (MTA). Op Manhattan lopen de meeste lijnen van noord naar zuid, en dat is erg logisch gezien de vorm van het eiland. Wil je naar het zuiden, neem dan een metro die ‘downtown’ gaat (ook wel aangegeven met ‘Brooklyn’). ‘Uptown’ (ook wel ‘Bronx’) is richting het noorden.

Dienstregeling

Tijdens het spitsuur (van 6:30 tot 9:30 uur en van 15:50 tot 20 uur) rijdt de metro om de 2 tot 5 minuten. Overdag is dit om de 5 tot 10 minuten, ‘s avonds om de 10 tot 15 minuten en na middernacht om de 20 minuten. Op rustige tijdstippen kun je wachten in de Off-hour Waiting Area. Op deze plek, aangeduid met een geel bord, kan de stationsbeambte je zien en voel je je wellicht veiliger.

Local en express trains

Een veel gemaakte fout door toeristen is om een express train te pakken in plaats van een local train. Een local train stopt op alle stations langs de route. Op plattegronden zijn deze stations in het zwart aangegeven. Een express train stopt op een beperkt aantal stations (in het wit aangegeven). Lijnen 1, C, E, F, G, L, M, N en R zijn local trains. Lijnen 6 ,7 en J zijn afwisselend local en express, afhankelijk van het tijdstip en rijrichting (bijvoorbeeld ‘s morgens naar Manhattan: express).

Vervoersbewijzen

Je kunt je metroritje per keer betalen: een SingleRide ticket, verkrijgbaar bij de verkoopautomaten (MetroCard Vending Machines), kost $ 2,50. Het kaartje is 2 uur geldig.

Er zijn 2 alternatieven gemakkelijker (en waarschijnlijk goedkoper) zijn:
Pay-Per-Ride MetroCard: deze kaart kun je zelf opwaarderen. Een rit met metro of bus kost $ 2,25. Meerdere personen kunnen gelijktijdig van deze kaart gebruikmaken: haal de kaart hiervoor vaker door het toegangspoortje. Het resterende tegoed zie je als je je MetroCard door het toegangspoortje hebt gehaald. Wil je je tegoed aanvullen, dan kan dit via de verkoopautomaten, via de optie ‘refill your MetroCard’.
Unlimited Ride MetroCard: onbeperkt gebruik van metro en bus voor 7 dagen ($ 29) of 30 dagen ($ 104).
MetroCards zijn verkrijgbaar via de verkoopautomaten op de stations (contant of creditcard) of het loket op een station (alleen contant).