De leukste steden voor je stedentrip

Taxi

Taxi

Taxi’s spelen een erg belangrijke rol in het vervoer binnen New York. Er rijden zo’n 13.000 yellow cabs rond in de stad, die je redelijk goedkoop naar elk gewenst adres kunnen brengen.

Een taxi kan op straat worden aangehouden door je hand op te steken, maar je kunt ook terecht bij één van de vele taxistandplaatsen. Deze vind je bij stations, hotels, openbaar vervoersknooppunten, winkelcentra, belangrijke kantoorgebouwen en natuurlijk de luchthavens. Een taxi is beschikbaar als het taxinummer (4 cijfers en/of letters) op het dak is verlicht. Zijn de woorden “Off Duty” verlicht (met of zonder het taxinummer), dan is de taxi buiten dienst. Is niets verlicht, dan is de taxi bezet. Een taxi kan over het algemeen maximaal 4 personen vervoeren.

Je bestemming geef je aan de taxichauffeur op door een kruising van een avenue en een straat te noemen, bijvoorbeeld “7th Avenue and 34th Street”. Ter plekke kun je nog aanvullende aanwijzingen geven om zo dicht mogelijk bij je eindbestemming aan te komen.

Tarieven taxi New York

De prijs van een taxirit is als volgt opgebouwd:
– $ 2.50 starttarief (op werkdagen $ 3.50 tussen 16 en 20 uur);
– $ 0.50 per 1/4 mijl;
– $ 0.50 voor elke 30 seconden stilstaan;
– $ 1 nachttarief;
– eventueel toltarief voor bruggen en/of tunnels.

Hiernaast verwacht elke taxichauffeur een fooi van 15 tot 20% van de ritprijs.

Handige New York taxi-apps

Er zijn een aantal handige apps beschikbaar om je te helpen met het taxivervoer in New York. New York Taxi Meter geeft een indicatie van de kosten van een taxirit (geen internetverbinding nodig). CabSense NYC laat je de beste plekken vinden waar je een taxi kunt aanhouden. Beide apps zijn beschikbaar voor zowel iPhone als Android.