De leukste steden voor je stedentrip

Uitgaan

Uitgaan

Als de zon is ondergegaan lijkt New York pas echt tot leven te komen. Heb je nog energie over na de talloze indrukken die je overdag hebt opgedaan? Dan heeft de Big Apple ook als het donker is nog genoeg voor je in petto.

 

Ten zuiden van 30th Street is ‘s avonds en ‘s nachts het meest te doen. Chelsea en the West Village is het domein van de gayscene. Over het algemeen sluiten bars en clubs rond 4 uur, maar er zijn genoeg plekken waar je door kunt gaan tot het licht wordt. Ben je jonger dan 21? Pech, dan geen alcohol voor jou!

Wil je meer weten over musicals? Kijk dan op onze speciale pagina over musicals in New York.

Bars

Elke straat heeft wel zijn eigen kroeg, er is dus altijd wel iets in de buurt. Maar ben je op zoek naar een levendige kroegencultuur, ga dan naar de East Village of Lower East Side. De bars hier zijn tot laat open, druk bezocht en vaak hangt er een gemoedelijke sfeer.

Zijn cocktails meer je ding (en deze stad is er beroemd om), dan vind je genoeg van je gading in Midtown.

Bestel je aan de bar, vergeet dan niet het barpersoneel te tippen. $1 Per drankje is normaal.

Muziek

Hoewel elke muziekstijl en -stroming wel ergens in de stad is te vinden, is New York toch voornamelijk de bakermat van de jazz. Vrijwel alle grote jazzmuzikanten hebben hier hun naam gevestigd en het aanbod aan live jazz is dan ook enorm. Veel is geconcentreerd in Greenwich Village en Harlem. Bekende -zo niet beroemde- clubs zijn Blue Note (131 West 3rd St), Birdland (315 West 44th St), Village Vanguard (178 7th Ave S) en The Lenox Lounge (288 Lenox Ave). Toegang vanaf $15-$25.

De grote namen treden op in Radio City Music Hall en Madison Square Garden. Vaak uitverkocht, maar wellicht heb je geluk!

Klassieke muziek is te beluisteren in Carnegie Hall en het Lincoln Center.

Clubs

De clubscene van New York verandert razendsnel. Momenteel laaft hip New York zich aan beats in het Meatpacking District. Het wordt pas laat druk in de clubs, voor middernacht heb je er over het algemeen weinig te zoeken. En doe je best er goed uit te zien: het deurbeleid is vaak meedogenloos! Tot de hipste clubs van dit moment behoren Cielo (18 Little West 12th St), Sullivan Room (218 Sullivan St) en Le Bain (444 West 13th St).

Theater

New York kent 3 “vormen” van theatervoorstellingen, die de grootte van de productie aanduiden. De Broadway-producties zijn het grootst, hebben het grootste budget en trekken de meeste bezoekers. Off-Broadway is kleinschaliger en wordt opgevoerd in theaters met een capaciteit van minder dan 500 bezoekers. Off-off-Broadway is erg kleinschalig, vaak experimenteel of niet-commercieel en wordt gespeeld in zalen met maximaal 100 bezoekers.

Kaarten voor theatervoorstellingen zijn goedkoop te verkrijgen bij de TKTS-kiosken. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina over musicals.

Comedy

De stad die Jerry Seinfeld voortbracht, de thuisbasis van Saturday Night Live, daar moet veel te lachen zijn! En dat klopt: er zijn veel leuke comedyclubs waar je een ontspannen avond kunt doorbrengen. Bekende ‘venues’ zijn Caroline’s Comedy Club (1626 Broadway) en Gotham Comedy Club (208 West 23rd St). Broadway Comedy Club (318 West 53rd St) heeft veel comedians die optreden in de bekende late night shows van David Letterman en Jay Leno. In Comedy Cellar (117 MacDougal St) schijnen bekende komieken als Jerry Seinfeld en Chris Rock nog wel eens nieuw materiaal uit te proberen.