De leukste steden voor je stedentrip

Vliegen naar New York

Vliegen naar New York

New York heeft 3 grote luchthavens: John F. Kennedy Airport, Newark Liberty International Airport en LaGuardia. Meestal land je op JFK of Newark. Heb je een overstap in de Verenigde Staten, dan is de kans groot dat je via LaGuardia vliegt.

Newark Liberty International Airport (EWR)

De snelste en goedkoopste manier om van Newark naar Manhattan te komen is via de Airtrain. Deze trein verbind het vliegveld met het Newark Liberty Intl. Airport Station. Hier kun je overstappen op de treinen van Amtrak en NJ Transit, die je naar New York Penn Station brengen. Neem vanaf hier de subway naar je eindbestemming.

De AirTrain rijdt om de drie minuten (‘s nachts om het kwartier), vanaf Newark Airport Station rijden vier treinen per uur naar hartje Manhattan. De reis duurt ongeveer  30 minuten en kost $ 15.

Een taxi naar je eindbestemming is het makkelijkst en geeft je wellicht alvast het echte “New York”-gevoel. Het is wel prijziger, reken op $ 50 tot $ 75 inclusief tol voor de tunnel. Er mogen maximaal 4 personen in een taxi, dus misschien kun je een taxi delen. De reistijd is sterk afhankelijk van het tijdstip en de bestemming.

John F. Kennedy Airport (JFK)

De AirTrain sluit JFK op twee plekken aan op het metronet: bij Howard Beach en bij Jamaica Station. Voor bestemmingen in lower Manhattan reis je het beste via Howard Beach en subway lijn A. Voor bestemmingen in midtown Manhattan neem je de AirTrain naar Jamaica, en stap je hier over op lijn E. Een kaartje voor de AirTrain kost $ 5.

Ook kun je vanaf Jamaica Station de Long Island Rail Road (LIRR) naar Penn Station nemen. De LIRR kost, afhankelijk van het tijdstip $ 5,75 tot $ 8.

Voor de terugreis: reis je met de metro naar JFK via Jamaica Station, let dan op: het metrostation heet Suthpin Blvd./Archer Av. Reis je via Howard Beach, neem dan lijn A naar Far Rockaway of Rockaway Park, niet naar Lefferts Blvd.

Een taxi naar Manhattan kost $ 45, exclusief tol voor brug of tunnel. Dit is een vaste prijs (flat rate), ongeacht je bestemming in Manhattan. Op de terugweg naar JFK betaal je wel het metertarief.

LaGuardia (LGA)

LaGuardia is de kleinste van de luchthavens en bedient voornamelijk binnenlandse vluchten.

LaGuardia is niet aangesloten op het metro- en spoornetwerk, je bent dus aangewezen op bussen en taxi’s naar Manhattan. Lijn M60 gaat naar 106th en Broadway, op de volgende plekken kun je overstappen op de subway:

•Astoria Blvd.: metrolijnen N, W;

•125th Street/Malcolm X Ave: metrolijnen 2,3;

•125th Street: A, B, C, D.

Ook in de bus kun je de Metrocard gebruiken.

Een taxi van LaGuardia naar Manhattan kost, afhankelijk van je bestemming, tussen de $21 en $ 30 exclusief tol.