De leukste steden voor je stedentrip

Battery Park

Battery Park

Vanuit het huidige Battery Park werd New York gesticht. Het park op het zuidpuntje van Manhattan is één van de drukstbezochte parken van de stad en biedt toegang tot tal van bezienswaardigheden.
 
Tegenwoordig is Battery Park de groene buffer tussen het glas en staal van de wolkenkrabbers van het Financial District en het water van de Upper Bay. Maar in de loop van de tijd heeft het park al veel bestemmingen gehad. In de begindagen van New York, toen nog Nieuw Amsterdam, stond hier een batterij kanonnen opgesteld om zowel de haven als de nederzetting te beschermen. De naam herinnert tot de dag van vandaag hier nog aan. Ook was het voor veel immigranten de toegangspoort tot de nieuwe wereld, voor Ellis Island werd gebouwd.
 
Hoewel de torenhoge bebouwing van downtown New York in de jaren veel land heeft afgesnoept van Battery Park, is er nog altijd een erg aangenaam park overgebleven. De prachtige ligging aan het water en de mooie bloemperken nodigen uit tot heerlijk slenteren. Er zijn veel monumenten, waaronder een monument voor de slachtoffers van de Korea-oorlog. De Hope Garden is een tuin aangelegd ter nagedachtenis aan AIDS-slachtoffers. ‘s Zomers zijn er veel optredens in het park.

Castle Clinton

Jaarlijks bezoeken 4 miljoen mensen Castle Clinton. Voor een groot gedeelte komt dat door de kaartverkoop voor de veerponten naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island die hier plaatsvind.

The Sphere

Eén van de aandachtstrekkers van Battery Park is The Sphere. Het grote bronzen beeld stond op het plein tussen de Twin Towers, tot die verschrikkelijke dag in 2001. Eenmaal uitgegraven, bleek het beeld alleen wat gebutst en geschaafd te zijn. Het beeld kreeg een nieuwe plek in Battery Park, en veranderde zo van een sculptuur in een monument.
 
Momenteel is The Sphere het middelpunt van het nodige getouwtrek. Veel mensen vinden dat het 9/11 Memorial de juiste plek voor The Sphere is, omdat het één van de weinige dingen van het WTC-terrein is dat de aanslagen relatief ongeschonden heeft overleefd. Het bestuur van het 9/11 Memorial weigert echter: de gedenkplek moet geen bonte verzameling van allerlei herdenkingsvoorwerpen worden.

In de omgeving van Battery Park :

Praktische informatie over Battery Park

Adres: Battery Place

Openingstijden: maandag – zondag 06:00 u – 01:00 u

Toegang: gratis

Metro: Bowling Green (4,5), South Ferry (1), Whitehall (R)
 

Website: thebattery.org